Dijous, 7 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Verds i Vella consideren que calia empènyer per recuperar l’activitat castellera

Consideren que les accions que han dut a terme ajuden a accelerar la possible tornada a les places de totes les colles castelleres, i neguen actuar en benefici propi.

La represa de l’activitat castellera va sent una realitat poc a poc, i dijous a Valls amb els pilars que van alçar les dues colles locals en motiu de Sant Joan es va donar un pas més. Un retorn que no ha vingut acompanyat d’una certa polèmica ja que des de la coordinadora s’ha tingut la sensació que des de Valls i Vilafranca s’han anat per lliure. Ha va explicat dimecres el ja dimitit director mèdic, Dani Castillo, i avui hem recollit les reaccions dels presidents de la Vella dels Xiquets de Valls i dels Castellers de Vilafranca.

Albert Pedret ha explicat que cal tenir present que els castells no es viuen igual a tot arreu, i que aquesta realitat cal tenir-la present quan es fan previsions. En relació a les paraules de Castillo, Pedret considera que hi ha un cert mensypreu cap a la Vella i els Verds. Remarca que en cap cas hi ha cap cursa per ser els primers, i que els pilars que van alçar les colles vallenques no han perjudicat ningú.

Pedret explica que darrera l’actuació de Sant Joan hi havia molta feina de les colles, de l’Ajuntament i de l’Hospital de Valls amb que es van coordinar. Lamentava la lentitud amb que avançava el projecte d’estudi amb la URV, i que per tant era lògic que sortissin altres iniciatives.

Considera que de manera volguda s’alimenta des de certs sectors un ideari d’insolidaritat de Vella i Verds, i considera que no és ni cert ni positiu per el món casteller.

Pedret referma que el ressò que han aconseguit els pilars que es van alçar a Valls són positius per el món casteller i han de ser un pas més que sumi per continuar avançant en la recuperació de l’activitat castellera. Té l’esperança que de cara a l’estiu es puguin veure ja castells amb públic.

Per part dels Castellers de Vilafranca, Carles Mata, s’insisteix també en que no hi ha cap cursa ni cap acció egoista per part d’aquestes colles, i que de la única cosa que es tracta és de poder tornar a fer castells.

Mata també lamenta que Castillo parli de l’actuació de Puigdàlber, quan és una qüestió que a hores d’ara encara no està aprovada per el procicat i per tant encara no és una certesa. Explica que hi ha un protocol que s’ha treballat amb aquell ajuntament per poder fer l’actuació, i que si s’aprova podrà ser utilitzat per tothom.

En el cas de Puigdàlber hi hauria un aforament acotat, amb el públic assegut i amb distància amb els castellers. Mata reconeix que estant treballant per tal de poder fer castells a plaça el més aviat possible de cara a poder fer un Sant Fèlix el més normal possible.

En el seu cas han passat més de 180 persones en diferents grups per els assaigs que fan a Cal Figarot i sense cap positiu.

Avança que a banda de l’actuació a Puigdàlber ja han presentat al Procicat una nova proposta per fer una altra actuació, tot i que no ha volgut desvetllar el municipi.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: