Dissabte, 2 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Una iniciativa popular treu a la llum un jaciment arqueològic a Olesa de Bonesvalls

Veïns d’Olesa de Bonesvalls han promogut una prospecció arqueològica a través dels pressupostos participatius del seu municipi.

La intervenció s’ha dut a terme a la Vinya del Til·ler, al sud de l’Hospital de Cervelló, per part de l’equip de la cooperativa ArqueoVitis. Les dades obtingudes han confirmat l’existència d’un jaciment arqueològic i han tret a la llum un espai d’emmagatzematge amb una desena d’estructures tipus sitja i un possible recinte. El material trobat en l’estrat superficial i interior dels espais excavats data des de l’Ibèric ple, al segle III abans de Crist, fins l’Imperi romà, al segle IV després de Crist.

El jaciment va ser localitzat pel Joan Arenas i la Lourdes Bañolas, veïns del municipi i aficionats a l’arqueologia. Van presentar el projecte als pressupostos participatius l’any 2018 però no va prosperar. En canvi, a la convocatòria del 2019, va rebre el suport del veïnat i l’Ajuntament va tirar endavant la prospecció.

Entre el material arqueològic que s’ha trobat destaca la troballa d’un moneda de bronze del segle IV després de Crist, un rascador de pell de ferro i restes de grans recipients tipus dolia per a l’emmagatzematge de vi, oli i cereals, així com restes d’animals.

L’Ajuntament d’Olesa de Bonesvalls incorpora aquest jaciment al seu ric patrimoni i espera seguir amb els treballs en propers anys per conèixer més a fons la troballa.

La prospecció compta amb la col·laboració d’un estudiant de batxillerat de Subirats aficionat a l’arqueologia que està fent el treball de recerca sobre els jaciments de la comarca.

El dissabte 19 de juny hi ha prevista una jornada per explicar als veïns i veïnes tots els detalls d’aquest jaciment que els arqueòlegs d’ArqueoVitis relacionen amb possibles rutes comercials que enllaçaven el Penedès amb la costa del Baix Llobregat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: