Dilluns, 29 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les deixalles que es llencen al wàter compliquen el tractament de les aigües residuals

Les tovalloletes humides representen un percentatge altíssim dels residus sòlids que arriben a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals, al voltant del 90%.

Tovalloletes humides, però també tampons, aplicadors, bastonets de les orelles, compreses o condons són residus que algunes persones llencen al wàter enlloc de fer-ho a la paperera. Una acció que comporta greus problemes en el sistema de sanejament de les aigües residuals.

A vegades tots aquests residus impropis contribueixen a l’embussament dels col·lectors i acaben sobreeixint, sobretot quan hi ha pluges que, a més a més, arrosseguen altres materials com fulles, branques o deixalles.
D’altra banda, a les 19 estacions de bombament que formen part de la xarxa de l’EDAR Vilafranca, com aquesta de Santa Margarida i els Monjos, els operaris han de retirar manualment cada dia els residus que entorpeixen la normal circulació de l’aigua.

Però aquests residus són un problema que afecta tot el sistema, ja que es tracta d’un sistema dissenyat per al tractament de l’aigua.

Les tovalloletes humides representen un percentatge altíssim dels residus sòlids que arriben a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals, al voltant del 90%. Però també s’hi troben altres productes.

La Mancomunitat Penedès – Garraf és l’administració que gestiona la xarxa de sanejament en alta de les aigües residuals i, a través del seu Servei d’Educació Ambiental, intenta conscienciar i sensibilitzar la ciutadania sobre qüestions com aquesta.

A més a més, solem tirar de la cadena sense ser conscients que podem estar malbaratant entre 3 i 5 litres d’aigua potable cada vegada que fem servir el wàter com si fos una paperera de rebuig.

L’estació depuradora de Vilafranca tracta actualment les aigües residuals de Vilafranca, Santa Margarida i els Monjos, Les Cabanyes, Font-rubí, La Granada, Olèrdola, Pacs, Sant Cugat, Sant Martí, Avinyonet, La Múnia, Torrelles i Vilobí. L’EDAR està en aquests moments en obres per ampliar la seva capacitat de tractament.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: