Dilluns, 29 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La reforma fiscal que planteja el govern posa en alerta els autònoms

Unes modificacions que entrarien en vigor l’any 2023 i que s’anirien implementant durant 9 anys amb la voluntat d’ajustar el sistema de cotització dels autònoms als seus ingressos reals.

Àlex Lorente, des de l’Assessoria Estalella, comenta que aquesta proposta de reforma s’ha d’entendre com una acció per combatre les dificultats del sistema de pensions, augmentant la recaptació en un col·lectiu prou nombrós com són els autònoms.

Serà un canvi radical respecte el sistema actual, on l’autònom decideix lliurement en quin tram es vol incloure i per tant quan vol pagar a la Seguretat Social. Ara es veurà obligat, en funció de la facturació que declari, a pagar unes quotes determinades. De fet, seria equiparar-se al règim general, segons Lorente.

Aquesta modificació en principi farà pujar la recaptació, i pot representar un increment de quota per els autònoms que facturin més de 25.000€ anuals. Així, gradualment des del 2023 i fins el 2032 del mínim actual de 290€ mensuals es passaria a un mínim de 90 per a les franges més baixes; fins a un mínim de 1.200 per a les franges que superin els 48.000.

Considera també que hi ha algunes punts que s’hauran de reajustar, ja que no estarien ben resolts. Per exemple es parla de facturació, però aquest concepte no sempre és sinònim de bona salut del negoci ja que a vegades el marge de benefici és reduït.

Apunta que la mesura pot fer créixer la facturació en B, posant de relleu que l’economia submergida continua sent un problema endèmic. Comenta finalment que, malgrat tot, al llarg del passat 2020 des de l’administració s’han donat algunes línies d’ajuts per a autònoms que han funcionat i han estat importants.

En un sentit similar des del Banc Sabadell, que té un conveni d’assessorament amb l’Associació de Comerciants i Professionals Centre Vila, consideren que cal saber aprofitar les oportunitats que representen les línies d’ajut que ha ofert l’administració. Judit Gonzàlez, Directora Regional Penedès-Garraf del Banc Sabadell, comentava que la darrera línia són una ajuts a fons perdut que es vehicularan a través de les comunitats autònomes.

Ara que sembla que la crisi sanitària comença a estar controlada, cal superar la crisi econòmica que han comportat les restriccions i limitacions per a molts negocis i empreses.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: