Divendres, 19 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Gairebé un 14% d’habitants de l’Alt Penedès estan completament vacunats

La vacunació a la comarca avança a bon ritme. A data d’avui, a l’Alt Penedès han rebut la primera dosi un 32,5 % de ciutadans i la pauta completa de vacunes un 13,8%.

La vacunació de la Covid ha generat, en alguns casos, força controvèrsia. Els menors de 60 anys que van rebre fa temps la primera dosi d’Astrazeneca, no han pogut rebre la segona dosi encara. Ara Sanitat ha aprovat que aquests usuaris puguin escollir entre vacunar-se un segon cop amb Astrazeneca o obtenir la segona dosi de Pfizer. El metge investigador de la Universitat de Lester i de la UOC, Salvador Macip, puntua negativament aquesta mesura.

Segons Macip, les dades suggereixen posar-se una segona dosi d’Astrazeneca en comptes de barrejar vacunes. Tot i que si algú escull aquesta segona opció, probablement sigui també una opció segura.

Macip viu i treballa al Regne Unit i explica que, al contrari del que ha passat a l’Estat Espanyol amb la vacuna Astrazeneca, allà s’ha viscut com un èxit nacional. S’han obtingut molt bons resultats i ha tingut més eficàcia de la que es preveia en els assajos. De fet, ja són més del 70% dels adults els que s’han vacunat al Regne Unit. La distribució s’ha fet d’una manera totalment diferent, proporcionant la vacuna a totes les franges d’edat.

STAND UP 2: Per saber com funciona exactament el procés de vacunació aquí, hem volgut acompanyar a una persona al punt de vacunació de Cal Figarot de Vilafranca.

Es tracta de Xavier Martínez, de 51 anys i veí de Castelldefels. Ha estat citat a la seu social dels Castellers de Vilafranca per rebre la primera dosi de la vacuna de Pfizer. Abans d’entrar al local, pel carrer de Sant Antoni, el Xavier ens confessava que des del primer dia ha tingut clar que calia vacunar-se.

El recorregut és senzill. Reben al Xavier en una taula on s’ha d’identificar i li fan preguntes sobre el seu estat de salut. Allà li anuncien que li administraran la primera dosi de la Pfizer. Està content. Surt de la nau d’assaig i travessa al pati fins arribar a la sala d’actes Oriol Rossell. El deriven al box corresponent, en el seu cas al número 5. Allà, el vacunen. Una punxada i llestos. Ja és un ciutadà vacunat més.

Un cop vacunat, ha sortit de Cal Figarot per l’accés del carrer Hermenegild Clascar. Al carrer, s’ha hagut d’esperar uns 15 minuts per si la vacuna li produïa alguna reacció. Si tot va bé, ja pot tornar cap a casa i esperar que el citin per rebre la segona dosi.

Els experts recorden que tot i haver rebut la vacuna, cal seguir complint amb les mesures establertes per les autoritats sanitàries per evitar la propagació del coronavirus.

Efemèrides

19 de juliol
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: