Diumenge, 23 de Gener de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Una reflexió sobre ‘Shoah’ ha centrat el cap de setmana del Vilapensa

Divendres al vespre, l’auditori del Vinseum va acollir el debat ‘Malestars socials i polítics a propòsit de la covid19’.

El Festival del Pensament de Vilafranca arriba ja al seu final, després d’una setmana intensa d’activitat. Un dels actes centrals ha estat la taula rodona que es va fer dissabte per parlar de l’extermini nazi i la pedagogia de la memòria amb el poeta Arnau Pons, el director executiu del PEN Internacional Carles Torner i l’historiador Ramon Arnabat. La setmana anterior, i en el marc del Vilapensa, es va projectar en tres sessions l’històric documental ‘Shoah’ del filòsof Claude Lanzmann. Shoah és una reflexió profunda sobre com la societat europea dels anys 40 del segle passat va sucumbir a la barbàrie i al mal. L’acte el va presentar el director de l’Escola Montagut, Josep M. Lluró, que va saber extreure dels tres participants tres visions diferents d’una mateixa problemàtica.

Entre d’altres Carles Torner, autor del llibre ‘Shoah. Una pedagogia de la memòria’ assenyalava l’impacte que va suposar el documental ara fa 35 anys.

D’altra banda divendres al vespre, l’auditori del Vinseum va acollir el debat ‘Malestars socials i polítics a propòsit de la covid19’ a càrrec de la catedràtica de sociologia Marta Soler-Gallart i l’economista i historiadora Anna Solé. Les dues van explicar que més enllà de les afectacions sanitàries, la pandèmia provoca mal, dolor i incertesa en molts ciutadans. Van fer una visió àmplia, des de la sociologia i l’economia, sobre els límits, les afectacions, actuals i a mitjà termini, que pot generar la Covid-19 sobre la nostra manera de viure. L’economista i doctora en Història Anna Solé explicava que “aquesta crisi, juntament amb la del 2008, planteja una sèrie de reptes a la Unió Europea”. També afegia que “s’ha demostrat que la UE té importants problemes de base”.

I aquest diumenge al migdia el Vinseum va acollir el debat ‘Dracs, bèsties i monstres: simbologies del mal’, a càrrec de Manel Güell, Montse Juvé i Jordi Sánchez.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: