Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Markus Gabriel, exposa al Vilapensa la seva aposta per una ètica universal

Principis morals per a temps foscos , aquest era el tema de la segona sessió del Vilapensa d’enguany que ha portat a Vilafranca a un dels pensadors més destacats del món universitari alemany .

L’acte, celebrat aquest dimarts a l’auditori del Vinsem, el presentava la professora de filosofia de la Universitat de Barcelona, Núria Sara Miras, que va recollir alguns dels postulats que el filòsof alemany planteja en el seu darrer llibre, titulat ‘Ética para tiempos oscuros’. Gabriel planteja que ens trobem en una època de crisi general i que la filosofia ha de contribuir a trobar-hi una sortida.

També la situació generada pel coronavirus al món ha comportat regressió en alguns aspectes però evolució en d’altres, en la línia que planteja d’una nova ètica universal.

Markus Gabriel analitza els grans problemes humans de l’actualitat com l’amenaça a la democràcia per part de l’ultradreta, la xenofòbia, el populisme, o el consumisme desaforat, i en especial, el coronavirus i el canvi climàtic. I planteja que per a poder enfrontar-nos-hi cal recuperar els valors universals de la filosofia. Amb la introducció general de l’ètica per a tots, es pot fer que la comunitat democràtica avanci no només com un sistema d’administració, sinó sobretot com un sistema de valors. L’objectiu d’aquesta cooperació hauria de ser desenvolupar una manera sostenible entre l’economia i la vida en comú, que permeti als éssers humans viure en societat amb benestar, salut i pau durant moltes generacions.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: