Dijous, 28 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Incavi defensa el model de les D.O davant les crítiques de ‘Vinyataires lliures’

Aquests dies ha sortit a la llum pública el malestar d’un col·lectiu de cellers que elaboren vi sense estar inscrits en cap Denominació d’Origen.

Aquests dies ha sortit a la llum pública el malestar d’un col·lectiu de cellers que elaboren vi sense estar inscrits en cap Denominació d’Origen, i que han rebut sancions per part de l’administració catalana per haver etiquetat algun dels seus productes de manera incorrecte. Bàsicament entrant en contradicció amb la normativa de les D.O., ja que indicaven una situació geogràfica.

Sobre aquesta qüestió, el director general de l’Incavi Salvador Puig remarcava que hi ha una normativa europea, estatal i també catalana que regula que presentar un vi amb una ubicació geogràfica només es pot fer sota el paraigua d’una D.O.

Puig explica que tant l’Incavi com el Departament d’Agricultura estan obligats a complir i fer complir la normativa, i que les actuacions s’han fet a instàncies de les D.O. que s’han vist afectades per aquestes situacions. També remarca que la majoria de cellers que no estan inscrits en cap D.O. tenen clara la normativa i normalment no hi entren en conflicte. En algun cas però, sí es donen situacions en que es pot crear confusió cap el consumidor al posar informació a les etiquetes que no s’ajusta a la normativa.

Evidentment tot vi es fa en un celler determinat, que es troba en un territori concret. Però la normativa, especifica Salvador Puig, deixa molt clar que els cellers que no estan en una D.O. no poden indicar geogràficament la seva procedència.

Salvador Puig explica que tot just abans de Setmana Santa van rebre un escrit de ‘Vinyataires lliures’ demanant una reunió, on en principi es parlarà de l’actual marc normatiu per aclarir els dubtes que puguin tenir. Però sempre, diu Puig, defensant el model de les D.O.

Posats en contacte amb Vinyataires Lliures han declinat fer declaracions a l’espera deien d’aquesta reunió que han de tenir amb INCAVI.

Aquest col·lectiu de ‘Vinyataires lliures’ agrupa prop d’un centenar de petits cellers sense D.O. que consideren que hi ha contradiccions a les normatives que regulen l’etiquetatge dels vins catalans i demanen a l’Incavi aclariments sobre la qüestió i que s’aturin aquestes sancions que consideren discriminen cellers que no estan inscrits en cap Denominació d’Origen.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: