Diumenge, 2 d'Abril de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El 95% de la població de més de 80 anys del Penedès rural ha rebut almenys la primera dosi

Un 95% de la població més gran de 80 anys, les persones dependents i les que són ateses a domicili de l’ABS Penedès Rural han rebut com a mínim la primera dosi de Pfizer. Un 40% ja ha rebut les dues.

En total són unes 1.720 persones i, fins al moment, s’han subministrat unes 2.500 dosis. Ho explica Ascen Casado, infermera i adjunta a la direcció de l’ABS del Penedès Rural.

L’ABS del Penedès Rural consta de vint municipis i s’estructura en 24 consultoris locals i un CAP. La dispersió territorial complica la distribució de les vacunes. Per això, en una primera fase, la campanya de vacunació es va centralitzar al CAP de Santa Margarida i els Monjos, on les persones majors de 80 anys que s’hi podien desplaçar eren citades per rebre la vacuna. A mesura que van arribar més dosis, els professionals van triplicar la capacitat de vacunació i van començar a administrar-les en altres punts. En alguns municipis, la població major de 80 anys ja està vacunada i s’ha començat a vacunar la gent d’entre 79 i 70 anys.

A Sant Martí Sarroca, per exemple, ja ha conclòs la vacunació dels majors de 80. Aquest dimecres se subministraven les darreres dosis a la Sala polivalent, que ha estat cedida per l’Ajuntament i habilitada com a punt de vacunació. La directora de l’ABS del Penedès Rural, la doctora Sara Freixedas, explica que tota la població més gran de 70 anys està rebent la vacuna de Pfizer i que no presenta efectes secundaris rellevants, en general.

Freixedas destaca que la resposta de la població és molt positiva i que els professionals estan fent un gran esforç per complir amb els objectius de vacunació, sempre en funció de les dosis que arriben i sense deixar d’atendre la resta d’activitat del dia a dia.

L’Aurora i el José fa dos mesos i mig que viuen a Sant Martí Sarroca. Ara tots dos han rebut la primera dosi de la vacuna.

Paral·lelament continua l’administració de dosis a domicili, com la que feien aquest dijous dues infermeres a La Granada.

L’Antoni i la Maria han estat vacunats amb la primera dosi i l’han rebut amb molta il·lusió, sobretot perquè l’Antoni va estar ingressat durant 11 dies a l’hospital a causa del coronavirus.

El proper pas al Penedès rural és ara completar la vacunació de les persones entre 79 i 70 anys, també amb la fórmula de Pfizer.

Sobre la vacuna AstraZeneca, finalment el Ministeri de Sanitat i les autonomies han acordat aquest dijous administrar-la també a la població d’entre 66 i 69 anys. És un canvi de criteri que ha provocat variacions en l’estratègia prevista, ja que dimecres es va anunciar que només s’administraria aquesta vacuna a la franja de 60 a 65.

Fonts del Departament de Salut expliquen que s’està treballant per obrir punts intermedis de vacunació a partir del dijous 15 d’abril i no del dilluns 12, com s’havia previst inicialment. La previsió, tot i que encara no és oficial, és que a Vilafranca es tancarà el punt de vacunació del local dels Falcons el dia 14 i s’obrirà Cal Figarot, el local dels Castellers de Vilafranca. També s’obrirà el Museu del Ferrocarril de Vilanova. En aquests punts es vacunarà amb AstraZeneca la població d’entre 60 i 69 anys que hagi estat citada per SMS i hagi reservat la seva cita, sempre en funció del nombre de dosis disponibles.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: