Dissabte, 17 d'Abril de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’ajuntament de Vilafranca tanca el pressupost del 2020 amb dèficit d’1’1M€

Aquest dilluns al matí s’ha celebrat Ple extraordinari de l’Ajuntament de Vilafranca amb tres punts a l’ordre del dia.

Punts que calia portar a aprovació abans de final de mes. La resta de temes del ple ajornat la setmana passada es debatran en un ple ordinari la setmana vinent. El pla ha començat amb unes paraules de l’alcalde, Pere Regull, de condol en nom del tot el consistori adreçades al regidor Pere Sàbat. L’alcalde també ha presentat al nou interventor de l’Ajuntament de Vilafranca, José Maria Garcia.

Tot seguit s’ha portat a aprovació una modificació de pressupost per valor d’1’6M€. La pràctica totalitat amb destinació de romanents anteriors i s’aplica a fer front a despeses sobrevingudes per la crisi de la Covid-19. Per exemple 630.000 per la neteja d’edificis o 520.000€ pel funcionament del Complex Aquàtic. Ciutadans i VeC s’han abstingut, mentre que la CUP i ERC hi han votat en contra. La CUP criticant les despeses del Complex Aquàtic i ERC per que en el 2020 quedessin per invertir prop d’un milió d’euros que podien haver-se aplicat en despeses socials.
El segon punt del Ple ha estat el donar compte de la liquidació del pressupost del 2020. El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, ha explicat que va ser un any complicat des del punt de vista comptable, amb més despeses que ingressos. De fet s’ha tancat amb un dèficit d’un milió 120 mil euros. El govern de l’estat ja va preveure que amb la pandèmia els ajuntaments poguessin tancar amb dèficit, i no caldrà un pla econòmic financer. S’ha recaptat 1’6M€ menys en taxes i impostos i ha calgut incrementar les provisions per insolvències. L’ajuntament manté encara 762.000€ de romanents d’altres anys per fer front a despeses sobrevingudes.
En el debat posterior el regidor de VeC, Ramon Arnabat, lamentava que no s’hagués comptat amb l’oposició a l’hora d’aplicar el pla de xoc acordat.

Per part d’ERC, Mònica Hill, posava en qüestió la gestió política del pressupost. Lamentava que més de 110.000€ que podien ser destrinats a aspectes socials i d’habitatge s’hagin quedat en un calaix.

En relació a aquesta queixa Aureli Ruiz, apuntava que no es pot fer una lectura d’una partida concreta davant d’un pressupost de 48M€ amb una forta despesa de serveis a les persones.

Finalment el Ple ha portat a aprovació la licitació de la concessió del Complex Aquàtic. La concessió va finalitzar el juny de l’any passat, en plena pandèmia, i l’ajuntament va optar per contractar a la mateixa empresa per mantenir el servei. El contracte finalitza i ara cal obrir un procediment per una nova concessió. Un contracte per dos anys, de 6M€, amb l’objectiu que el servei sigui un referent i es recuperi la demanda perduda per el coronavirus. S’estableixen uns serveis essencials que si són deficitaris rebran una subvenció municipal, i en cas de beneficis caldrà reportar-ne el 50% a l’ajuntament en forma de canon. També s’estableix la mateixa clàusula pels beneficis en els serveis no essencials.
En aquest punt el regidor de Ciutadans, Eladio Garcia, considera correcta el model de gestió.

Ramon Arnabat anunciava l’abstenció de VeC, entent una millora de les condicions i demanant que s’estudii la viabilitat d’una gestió directa.
En nom de la CUP, Maria Ramon, anunciava el vot en contra, considerant que cal una gestió directa i criticant la gestió duta a terme fins ara.

També en aquest sentit la regidora d’ERC, Gemma Urgell, apuntava que l’ajuntament perd una gran oportunitat de poder assumir la gestió del Complex Aquàtic de forma directa. Finalment aquest punt s’ha aprovat amb els vots a favor de JxV i el PSC, les abstencions de VeC i C’s i els vots en contra d’ERC i CUP.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: