Dissabte, 10 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La venda de vi amb D.O cau un 40% en la restauració i puja un 13% en alimentació el 2020

El 2020 ha estat un any molt complicat per el sector vitivinícola català, que va patir una greu afectació per míldiu, i el descens de vendes a causa del tancament de la restauració.

L’Incavi ha presentat aquest dimecres les dades referents a la venda de vi tranquil de les 11 Denominacions d’Origen catalanes aquest passat 2020. Un any atípic pel sector vitivinícola que ha patit els efectes de la pandèmia de manera important sobre tot en el canal de distribució horeca, el de l’hoteleria i la restauració. Concretament, i segons ha explicat el director general de l’Incavi, Salvador Puig, s’ha registrat un descens de més del 40% en el sector de la restauració, que no s’ha vist compensant per el creixement del 13% en el consum a les llars.

El descens en les vendes de vins amb D.O ha estat finalment inferior al que es preveia en un principi, i malgrat tot ha mantingut el creixement en el consum a les llars catalanes registrat en els darrers anys.

En xifres globals a Catalunya s’han venut el passat 2020 52 milions de litres de vi amb D.O per un valor total de més de 292 milions d’€. Aquestes xifres representen un descens del 8%, mentre que els vins sense D.O haurien caigut per sobre del 15%. Puig apunta que els vins amb Denominació d’Origen han tingut una major resiliència.

Entre les diferents D.O, cal destacar que Penedès és de les que ha resistit millor la situació d’aquest any i de les que registra xifres positives més altes tant en quota de valor com en quota de volum, poc per sobre de l’1% en ambdós casos.

Entre els establiments que es dediquen a la venda de vi comenten que han notat també aquest darrer any un augment de venda de vins per endur-se a casa. En el cas de la Bodega Ca l’Emília de Vilafranca, el seu propietari Gabriel Urgell explica que sí han detectat una certa pujada en la venda d’ampolles de vi per emportar-se. Ells ara no obren a les tardes, quan tenien un volum important de vendes de gent que buscava un vi per quan anaven convidats a sopar, però tot i així sí considera que han venut més ampolles que altres anys.

Per setè any consecutiu els vins catalans amb D.O han augmentat la seva quota de mercat entre els consumidors catalans, malgrat que el 2020 ha estat un any molt complicat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: