Dijous, 30 de novembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els efectes de la pandèmia fan que les demències avancin més ràpidament

La falta d’estímuls i de motivació social causada per la pandèmia provoca una progressió més ràpida d’aquestes malalties.

La situació d’excepcionalitat provocada per la pandèmia de covid-19 i les mesures dràstiques per contenir la seva propagació i evitar el col·lapse de sistema sanitari han tingut especial impacte en les persones amb Alzheimer i altres demències. A més de ser més vulnerables a virus per la seva avançada edat en molts casos, el confinament provoca un canvi en les rutines que els ofereixen estabilitat.

La Rosa té 87 anys i pateix demència vascular. Fins fa relativament poc ha mantingut la seva autonomia amb el suport de la família i de cuidadores externes. Però, al desembre del 2020, va caure i es va fracturar el fèmur i el colze. Va haver d’ingressar a l’hospital durant un temps, es va contagiar de coronavirus i, als vint dies de ser de tornada a casa, va fer un ictus. La seva filla es va traslladar a viure amb ella perquè en molt poc temps s’havia convertit en una persona completament depenent.

A casa de la Rosa reben cada setmana l’equip de l’associació TIÁM d’intervenció en demències que, a través del programa Llar, fa paral·lelament suport i acompanyament psicològic a la persona cuidadora i tractament no farmacològic d’estimulació cognitiva i promoció de l’autonomia en les activitats de la vida diària a la persona que pateix la malaltia.

La psicòloga Sofía Díaz Muñoz parla de les repercussions de la situació actual sobre les persones amb demències, tant en l’àmbit cognitiu, com en els àmbits físic i emocional.

En el cas de les persones que estan institucionalitzades, la privació del contacte amb la família ha estat un dels aspectes més negatius de la situació sanitària. Al Centre Sociosanitari Ricard Fortuny, la terapeuta ocupacional Mercè Martínez explica que l’equip de professionals ha intentat mantenir l’estimulació dels residents en la mesura del possible, encara que les activitats grupals s’han vist afectades per les restriccions. Però destaca que hi ha estímuls que són insubstituïbles.

Per la seva part, la doctora Meritxell Feliu confirma que la pandèmia ha contribuït a un progrés més ràpid del deteriorament cognitiu de les persones amb demència.

Un 40% de la població de més de 70 anys pateix algun tipus de demència o deteriorament cognitiu, xifra que puja al 60% en els més grans de 80 anys.

En aquest context difícil que estem vivint des del març del 2020, les persones cuidadores són sovint les grans oblidades. Per això els professionals recalquen que cal que aquestes persones tinguin cura d’elles mateixes i donin resposta a les seves necessitats.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: