Dimecres, 27 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Campanya de l’Ajuntament de Vilafranca per evitar que la gent alimenti els coloms

L’Ajuntament engega una campanya per conscienciar que no s’ha d’alimentar els coloms davant l’augment d’un 12% de la població d’aquests animals a Vilafranca.

Amb el lema ‘Per la seva salut i la de tothom, no alimentis els coloms’, l’Ajuntament de Vilafranca ha posat en marxa aquesta setmana una campanya perquè la ciutadania no alimenti els coloms. La població de coloms ha augmentat un 12% a Vilafranca en el darrer any.

La campanya ha arrencat aquesta setmana i es desenvoluparà a través de les xarxes socials i amb cartells informatius en espais freqüentats pels coloms. L’objectiu és conscienciar la ciutadania perquè no els alimenti davant l’augment del 12% de la població d’aquests animals que s’ha experimentat en el darrer any. La campanya s’allargarà fins a finals d’abril i comptarà amb la participació dels agents cívics de l’Ajuntament i agents de proximitat de la Policia Local. En el darrer any, a la majoria de ciutats, també a Vilafranca, s’ha detectat un increment de persones que alimenten els coloms al carrer. Però, com més accés a aliment tenen aquests animals, més es reprodueixen i s’incrementa sense control la població.
Josep Costa és el director tècnic de ZooEthics, l’empresa que des de fa deu anys s’encarrega de la gestió de la població de coloms a Vilafranca.

La presència d’animals a la ciutat és un factor que contribueix a la biodiversitat i que la fa més amable. Però, quan una de les espècies creix desmesuradament, es converteix en una plaga.

En el cas dels coloms poden arribar a produir moltes molèsties per la seva proliferació descontrolada i la brutícia generada pels excrements i les restes de plomatge. Núria Sanromà és la cap del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Vilafranca.

A Vilafranca el control de la natalitat dels coloms es fa mitjançant dispensadors d’aliment amb nicarbazina, un anticonceptiu per reduir les postes d’ous. L’aliment es distribueix a través de dispensadors automàtics que permeten programar l’hora i la quantitat de producte a dispensar. La regidora de Salut Pública de l’Ajuntament de Vilafranca, Anna Doblas, explica que cal tenir la població de coloms controlada per evitar problemes sense fer mal als animals.

Actualment a Vilafranca hi ha instal·lats cinc punts de control. S’ha comprovat que en les colònies de coloms tractats on s’ha eliminat l’alimentació per part de les persones, la seva condició física i la qualitat de vida han millorat significativament.

L’ordenança municipal reguladora de la protecció dels animals i de la seva tinença prohibeix expressament alimentar els coloms tant a la via pública, com a les zones privades. Les multes poden ser d’entre 100 i 400 euros.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: