Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Al partit judicial de Vilafranca s’han presentat 245 excuses per no anar a les meses el 14F

La Junta Electoral de Vilafranca està estudiant alternatives a l’increment d’al·legacions per no anar a les meses electorals.

A Catalunya més de 9.000 persones han presentat al·legacions per evitar ser en una mesa el 14F. Després del sorteig de les meses electorals, les citacions per ser president, vocal o secretari d’una mesa electoral el 14 de febrer han arribat aquesta setmana a aquells als quals els ha tocat. Ser membre d’una mesa és un deure ineludible, indispensable per assegurar el dret a vot i el funcionament d’un sistema democràtic, i transgredir-lo és un delicte penal. Però encara que el govern català anuncia que als punts de votació seran segurs i que es preveuen tests d’antígens i EPIS per a presidents i vocals, molts ciutadans han tingut reticències a formar part de les meses. Enguany s’han produït més reclamacions que mai per evitar formar part d’una mesa electoral en les eleccions. A Vilafranca s’han escollit 396 persones per ser presidents o vocals de les 44 meses electorals distribuïdes en 15 collegis electorals per a les eleccions al Parlament. Cal tenir en compte que a cada mesa hi ha un president i dos vocals, però que alhora s’escullen també dos suplents de cadascun d’ells. El regidor de Serveis Interns de l’Ajuntament de Vilafranca, Aureli Ruiz, explica que s’està estudiant alternatives per si en duna mesa determinada hi ha un gran nombre d’al·legacions admeses.
Ruiz apunta que també s’estudia la possibilitat de buscar voluntaris de la mateixa secció que vulguin formar part de la mesa.
Una altra proposta consistiria en agafar suplents d’altres meses del mateix col.legi electoral.
A Vilafranca habitualment es hi ha poques al·legacions admeses, però és possible que en aquesta ocasió la xifra augmenti.

Hi ha causes d’acceptació automàtica de la renúncia, com el fet de tenir més de 65 anys, tenir una discapacitat o incapacitat permanent o temporal per treballar, la gestació a partir dels sis mesos d’embaràs, baixa maternal i mare lactant durant els primers nou mesos, entre d’altres. També hi ha motius que poden al·legar-se com a excusa, però que la Junta Electoral de cada territori ha de valorar. Per exemple tenir una lesió, malaltia física o mental que impedeixi exercir les funcions en la mesa, el risc durant els primers sis mesos d’embaràs, estar a punt d’una intervenció quirúrgica o tenir esdeveniments familiars rellevants el dia de la votació que no es puguin ajornar o comportin pèrdues econòmiques importants.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: