Dimarts, 20 d'Abril de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El nou decret d’admissió de centres, una mesura bona però insuficient

Des de l’escola pública i la concertada de Vilafranca es considera el nou decret d’admissió de centres com una mesura bona però insuficient per la lluita contra la segregació escolar.

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquesta setmana el Decret de la programació de l’oferta educativa i del procediment d’admissió en els centres del Servei d’Educació de Catalunya. Un decret que és la principal mesura de les previstes en el Pacte contra la segregació escolar a Catalunya, aprovat per diverses administracions, entre les que hi ha l’Ajuntament de Vilafranca.
El principal objectiu del Decret és millorar l’equitat entre tot l’alumnat i combatre la segregació escolar, així com establir els criteris per a la programació de l’oferta educativa i la gestió del procés d’admissió. El procediment d’admissió garanteix a tot l’alumnat l’accés en condicions d’igualtat a un lloc escolar, així com la llibertat d’elecció de centre en el marc de l’oferta de llocs escolars. És una de les mesures més importants en la política educativa de la legislatura. Per primera vegada, es regula el procediment d’admissió un cop iniciat el curs escolar i s’estableixen els supòsits d’acord amb els quals es pot fer l’escolarització fora del període.
Davant l’aprovació del Decret i la proximitat de les preinscripcions per al curs 2021 – 2022, la Coordinadora d’AMPA de Vilafranca, entitat que representa aproximadament la meitat d’AMPAS de la vila, assenyalen que continuaran treballant per buscar camins que permetin fer front a les situacions de segregació que es donen a escoles i instituts de la vila.
Unes situacions que s’han vist agreujades per la crisi de la Covid-19.
En aquest sentit apunten que el nou decret d’admissió és un pas més en la lluita contra la segregació escolar a Catalunya i una eina fonamental en el camí per a assolir la veritable equitat educativa entre tots els centres sufragats per fons públics, però també el consideren insuficient.També des de l’escola concertada es veu positivament el decret, però consideren que no serà suficient. El director de Vedruna Vilafranca, Sergi Condis, destaca que el decret és fruit d’un debat ampli i que ha recollit algunes de les propostes de l’escola concertada. Però no resol el problema de l’infrafinançament.

D’altra banda la regidora d’Educació, Txell Montserrat, explica que el decret era molt esperat i que suposa una nova perspectiva de coresponsabilitat entre la Generalitat i els ajuntaments, per exemple donant més força a l’oficina municipal d’escolarització o a la comissió de garanties d’admissió. Respecte a les dades de dissimilitud la regidora assenyala que Vilafranca s’acosta a les plantejades per el Síndic de Greuges.

Amb el nou decret l’aportació per alumnes amb situacions socioeconòmiques desfavorides passa dels 400 als 900€. Una aportació que ajudarà a fer front a la diversitat i la distribució equitativa entre centres.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: