Dijous, 18 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Moció en contra de la ubicació en terrenys agrícoles de plantes fotovoltaiques

Tot els grups del Consell Comarcal de l’Alt Penedès aproven una moció en contra de la ubicació en terrenys agrícoles de plantes fotovoltaiques a la Comarca.

Un dels punts més destacats del Ple ordinari del Consell Comarcal celebrat aquest dijous al vespre de forma telemàtica ha estat la moció que inicialment presentava l’equip govern en contra de la ubicació en terrenys agrícoles de plantes fotovoltaiques a la Comarca i que també han encapçalat la resta de grups comarcals.
En la moció es destaca que des de la comarca es vol apostar per les energies netes, de proximitat i autosuficiència que comportin un impacte positiu pel territori i el seu entorn. Però s’assenyala que l’energia neta i sostenible no pot justificar l’agressió mediambiental, paisatgística i patrimonial de la comarca.
El president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, apunta la preocupació que hi ha per la possibilitat que s’instal·lin grans parcs de plaques fotovoltaiques enlloc de vinyes al Penedès.
Lluch explica que ja han arribat propostes a grans propietaris de per instal·lar parcs de fins a 50 hectàrees.

La moció es va aprovar per unanimitat, un suport que serà important per els ajuntaments del Penedès.

En el transcurs del debat de la moció Isaac Ruana de la CUP remarcava que cal tenir en compte la integració de les infraestructures en el territori i que cal també un canvi de paradigma energètic, que aposti per l’energia sostenible a nivell econòmic, social i mediambiental.
El socialista Francisco Romero remarcava que cal integrar l’energia sostenible en els polígons industrials prioritzant parcel·les de sòl industrial existents i d’altres que siguin respectuoses amb el medi ambient.
Pol Pagès d’ERC insistia a més que cal vetllar també per el control de les instal·lacions, perquè no sigui que les grans empreses energètiques encara es facin més grans. I el conseller d’En Comú Podem, Ramon Arnabat destacava la importància de prendre aquest acord per unanimitat de tots els grups comarcals.

La moció manifesta un sí a l’energia sostenible, a les instal·lacions d’autoconsum a les indústries, a les parcel·les industrials i a la instal·lació de parcs fotovoltaics en sòls que no malmetin l’activitat agrícola i el medi ambient. I un no a les propostes de planta fotovoltaica en terrenys agrícoles, perjudicant la comarca i el seu entorn social, econòmic, natural i paisatgístic.
D’altra banda el Ple del Consell Comarcal també va donar compte de l’adjudicació de diversos contractes. Per exemple del projecte de “Millora de l’equipament del Forn – Exposició Rural” a Sant Cugat Sesgarrigues, del Servei de direcció facultativa de l’obra de Restauració interior de la Torre de Moja a Olèrdola i de Millora d’eficiència de l’enllumenat públic dels municipis de Castellví de la Marca i Gelida.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: