Dilluns, 2 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les llibreries tanquen el 2020 amb bones sensacions malgrat la pandèmia

El sector cultual en general ha passat un 2020 molt dolent, amb moltes restriccions per poder dur a terme qualsevol activitat, i amb l’anul·lació de festes assenyalades al calendari com Sant Jordi.

En aquest marc les llibreries també van rebre un fort cop el març de 2020 amb l’inici de les restriccions i la suspensió d’activitats rellevant per el sector del llibre com la diada de Sant Jordi.

Malgrat aquestes sensacions tant negatives, el cert és que al final les coses no han anat tant malament per a les llibreries. Tant des de la Llibreria l’Odissea com des de la Llibreria La Cultural expliquen que van patir molt els primers mesos, sobre tot quan es va anunciar que Sant Jordi quedava aparcat fins l’estiu i les restriccions en la mobilitat feien impossible que la gent s’acostés a les botigues. Sílvia Mir, de la llibreria l’Odissea considera però que al final el 2020 no ha anat tant malament.

La reacció que es va donar amb la campanya ‘Llibreries Obertes’ va ser un impuls important que els va permetre refer-se de la situació i comprovar que hi havia un interès per la lectura. Mir però, remarca que continuen amb les mateixes incerteses que ja van tenir l’any passat.

En aquest sentit, per exemple, estan a l’espera de veure si es pot fer i com es pot fer Sant Jordi aquest any.

Des de La Cultural, Quim Jubert reconeix que un any sense Sant Jordi fa molt difícil la supervivència de qualsevol llibreria. La posada en marxa de la campanya ‘Llibreries Obertes’ va ser un punt d’inflexió que els va donar moral i que va servir per que es trenqués l’estacionalitat existent al voltant de la venda de llibres.

Des de La Cultural consideren que els llibres han estat, durant aquests mesos de confinament, una eina que ha permès expandir horitzons convertint-se en un refugi i una eina que permetia evadir-se de la realitat marcada per les constants informacions negatives al voltant de l’evolució de la pandèmia.

Tot i valorant que la seva situació no ha estat tant dolenta com preveien, Jordi Romeu ha volgut recordar que el sector cultural en general ho està passant molt malament, i que no se li dona el valor que té com a suport emocional davant de situacions complicades com les que estem vivint avui dia.

Ambdues llibreries reconeixen que han hagut de lluitar contra la venda de llibres a través de grans plataformes de venda electrònica, però han constatat que una part important de la població opta per adreçar-se a la llibreria, al comerç local, per fer les seves compres. Una situació que esperen es mantingui, de la mateixa manera que el creixement en el consum de llibres d’aquests darrers mesos.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: