Diumenge, 26 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca adjudica per quatre anys més la neteja viària a Mas Albornà

El Ple ordinari de l’Ajuntament de Vilafranca d’aquest mes de gener ha estat força curt i amb pocs acords de gestió municipal.

El principal ha estat l’adjudicació del contracte per a la prestació del servei de neteja viària a la Fundació Mas Albornà, que ja ha estat oferint aquest servei en els darrers anys.

El portaveu del govern, Aureli Ruiz, assenyalava que en el termini de concurs públic només es va presentar aquesta empresa. També apuntava que es tracta del contracte més gran que fa l’ajuntament amb un pressupost superior als 6M€ per a quatre anys, amb més d’un milió i mig anual.

El regidor de C’s, Eladio García, es va abstenir en aquest punt trobant a faltar més licitadors en el concurs públic. La resta de grups municipals hi van votar a favor.

Ramon Arnabat, de VeC, entenent que el concurs públic ha estat correcte i posant en valor la contractació d’una empresa socialment i mediambientalmet responsable a més de propera. Per part de la CUP, Noel Viñas també insistia que cal potenciar el suport a cooperatives del territori i amb finalitats socials, i per part d’ERC la regidora Gemma Urgell també destacava que si cal externalitzar serveis cal fer-ho des d’una perspectiva social.

En aquest cas 37 persones amb risc d’exclusió social tindran feina. Després d’aquest punt es va iniciar el debat de diferents mocions. ERC en presentava una proposada per l’Assemblea Nacional Catalana, per tal que l’Ajuntament faci el pagament d’impostos estatals a l’Agència Tributària de Catalunya.

La portaveu republicana, Mònica Hill, recordava que mocions similars ja s’havien aprovat el 2013 i el 2015, i demanava que en cas d’aprovar-se el govern es comprometi a complir-la.

També es va donar la paraula al portaveu de l’ANC, Roger Vives, que va aportar arguments per la seva aprovació, com per exemple que és una manera de reforçar les institucions catalanes i que legalment és factible.

El regidor de C’s, Eladio Garcia, va votar-hi encontra, apuntant que no és moment per augmentar la despesa en un servei que fa d’intermediari.

El regidor de VeC, Ramon Arnabat, va lamentar que el document de la moció només es va fer arribar als partits independentistes. Va assenyalar que no es va al fons de la qüestió, que seria reclamar un sistema fiscal com el del País Basc, però va considerar important votar-hi a favor.

Maria Ramon, de la CUP, també va anunciar el vot favorable, tot recordant que el 2015 ja es va aprovar una moció similar, i demanat a l’alcalde que es compleixin els acords de les mocions.

Per part del PSC, Francisco Romero, apuntava que l’Agència Tributària Catalana es va crear per gestionar els tributs de la Generalitat, i que els ajuntament ho fan mitjançant la Diputació amb un equip professional de 500 persones i un pressupost de 200 milions d’euros. Va parlar d’economia d’escala i que la Generalitat no ha dit als ajuntament que vulgui fer aquesta gestió.

I el portaveu de Junts per Vilafranca, Aureli Ruiz, va recordar que les anteriors mocions sobre el tema es van aprovar en un moment de màxima mobilització en el que els governants de la Generalitat explicaven que hi havia les estructures d’estat preparades.

Va lamentar que això hagi generat decepció i que molts catalans estiguin cansats de gestos simbòlics i es demanin accions efectives. Finalment va anunciar el vot a favor però amb dues condicions. Que la Generalitat ho demani i sense pagar els impostos 10 dies abans del termini, com proposa l’ANC.

Finalment la moció va ser aprovada amb els vots a favor de JxV, ERC, CUP i VeC, i els vots en contra de PSC i C’s . D’altra banda el Ple va debatre també una moció proposada per C’s sol•licitant la immediata baixa de l’Ajuntament de Vilafranca de l’Associació de Municipis per la Independència. En aquesta moció el PSC no va votar, situant-la en la campanya electoral, mentre que la resta de grups municipals hi van votar en contra. L’alcalde, Pere Regull, assenyalava que l’aportació municipal és mínima.

La següent moció de VeC era per exigir canvis legislatius per a l’eradicació del maltractament animal per a l’adhesió al “pacte de Teguise” i es va aprovar per unanimitat. En canvi la darrera moció que també presentava VeC va ser rebutjada per els grups de govern, compartint el fons, però assenyalant que ja s’hi està treballant. Es referia a reactivar el mercat de venda ambulant dels dissabtes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: