Dimarts, 28 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
La Capella de Sant Joan acull l’exposició ‘Antoni Benaiges. El mestre que va prometre el mar’

La Capella de Sant Joan acull l’exposició ‘Antoni Benaiges. El mestre que va prometre el mar’

El projecte forma part de les diferents propostes expositives i pedagògiques que el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i Vinseum han programat per recordar l’escola republicana al Penedès

A partir d’aquest divendres 15 de gener i fins al diumenge 21 de febrer la Capella de Sant Joan serà l’escenari de l’homenatge al mestre republicà Antoni Benaiges, assassinat en un petit poble de Burgos i enterrat en una fossa comuna l’any 1936.

En una escola rural republicana de principis dels anys 30, un mestre innovador llança un experiment inèdit en aquelles terres, una premsa escolar. Els quaderns publicats a l’impremta de l’alumnat d’aquell perdut llogarret de Burgos viatjaran fins a França, Mèxic, Argentina, Cuba, i escoles de tot l’estat. El mestre en canvi, acabarà afusellat i enterrat en una fossa comuna durant els primers dies de la Guerra Civil. Setanta-cinc anys després d’aquell assassinat, el relat d’aquella utopia truncada per la dictadura és recuperada a peu d’una fossa comú, un fotògraf en serà el testimoni.

Descobrirem tota una vida dedicada a l’escola i als infants, de la mà del seu antic alumnat i familiars que encara el recorden. A través de les 32 fotografies de Sergi Bernal, aquest projecte expositiu no només intenta desenterrar la memòria de les fosses comunes de la Guerra Civil sinó que també vol tancar la història d’una promesa incomplerta, la història del mestre Benaiges i el seu alumnat que mai van poder veure el mar de la mà del seu tutor.

Aquesta exposició també reivindica una pedagogia on l’alumnat sigui el centre del procés educatiu, com amb l’exemple dels quaderns que aquells alumnes editaven a l’escola del petit poble de Bañuelos de Bureba, a Burgos, on Antoni Benaiges seguí el mètode Freinet.

El projecte expositiu de Sergi Bernal també inclou 4 facsímils dels quaderns de l’Antoni Benaiges (1934-1936), 1 fotografia plastificada del grup escolar de Bañuelos, 2 fotografies en cartró ploma d’una impremta i 2 llibres Antoni Benaiges el mestre que va prometre el mar.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: