Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Josep M. Masachs es jubila i Daniel Vilarrúbias assumirà la direcció de l’Arxiu Comarcal

Josep M. Masachs ha estat responsable de l’arxiu des de l’11 de setembre del 1983, quan es va inaugurar a la planta baixa de la Biblioteca Torras i Bages.

Des de llavors s’ha encarregat de la direcció de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, només amb un petit parèntesi durant el qual va treballar al Departament de Cultura.

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès va començar amb només un parell de fons documentals i ara custodia més d’un centenar de fons de tot el Penedès històric, el que el converteix en un dels arxius més rics en fons documentals de Catalunya.

Masachs ha pogut viure de primera mà l’evolució de l’equipament i de la seva professió, així com la democratització de la documentació a través de les eines digitals. Sobretot a partir de l’any 2.000, quan van entrar multitud de fons d’imatge, i en els darrers anys, amb les digitalitzacions massives de documentació.

L’arxiver i gestor fa un bon balanç de la seva feina al capdavant de l’arxiu, especialment per la bona resposta de la ciutadania que en fa ús.

L’igualadí Daniel Vilarrúbias serà l’encarregat d’assumir la direcció de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès quan Masachs es jubili. Un repte que entoma amb il·lusió i ganes de continuar la tasca del seu antecessor.

L’arxiu té la seu en un edifici que va ser inaugurat al desembre del 2002. Els fons més rellevants són els municipals de Vilafranca, els notarials, els de l’administració reial i senyorial i els judicials, a més dels fons fotogràfics de diverses institucions i particulars i dels fons audiovisuals d’imatge i so.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: