Dimecres, 22 de Setembre de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Tribunal Suprem dóna la raó a Extremadura i el CR del Cava no podrà limitar les plantacions

En una sentència, en la que no hi ha possibilitat de recurs, el Suprem anul·la dos articles d’un Reial Decret per el qual el Ministeri eliminava la consulta que havia de fer a les comunitats autònomes

El Tribunal Suprem pren la potestat a la DO Cava per decidir el seu creixement i la torna al Ministeri d’Agricultura, com volia la Junta d’Extremadura.

En una sentència feta pública aquest dissabte, el Tribunal Suprem ha estimat íntegrament el recurs presentat per la Junta d’Extremadura contra la modificació del Reial Decret 1338/2018, de 29 d’octubre, pel qual es regula el potencial de producció vitícola. A més estableix que les decisions sobre les restriccions de replantacions i noves plantacions en les Denominacions d’Origen de caràcter supraautonòmic, com la del Cava, han de ser establertes pel Ministeri d’Agricultura, no pel Consell Regulador de la DO Cava com deia el Reial Decret.

En representació de la patronal del Cava AECAVA, el seu president Damià Deàs explica que la sentència els ha sorprès per diversos motius. En primer lloc perquè va ser filtrada a la premsa i perquè, tot i demanar-ho, encara no l’han pogut llegir. Deàs diu que fer valoracions podria ser prematur però creu que hi podria haver un “defecte de forma”.

Deàs recorda que el Consell Regulador del Cava havia sol·licitat reiteradament el creixement 0 i no autoritzar noves plantacions per evitar un desequilibri entre l’oferta i la demanda i una devaluació del producte. Finalment, el Ministeri d’Agricultura ho va acceptar amb l’aprovació del Reial Decret. Però la sentència tomba ara aquell marc d’actuació.

Finalment, la sentència del Tribunal Suprem condemna en costes a l’Administració de l’Estat, a l’Organització Agrària Unión de Uniones i el Consell Regulador de la DOP Cava.

Des del sindicat Unió de Pagesos, que forma part d’Unión de Uniones, volen esperar a analitzar la sentència per a pronunciar-se al respecte.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: