Diumenge, 9 de Maig de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Brexit genera indignació i incertesa al Penedès i al Regne Unit

Hem parlat amb el Douglas Shuttle, anglès resident a Vilafranca, i la Laia Rodón, que ara mateix viu a Londres.

Els 47 anys de pertinença dels britànics dins la Unió Europea arriben a la seva fi. Després d’un referèndum celebrat al Regne Unit el 23 de juny de 2016 on el 51,9 per cent dels votants va donar suport a marxar de la Unió Europea, el Govern britànic va iniciar un procés de dos anys que havia de concloure amb la sortida del Regne Unit el 29 de març de 2019. Aquest termini es va anar prorrogant fins al 31 de gener de 2020. A les portes de Nadal, Londres i Brussel·les van arribar a un acord comercial per definir les relacions després de la sortida britànica. D’aquesta manera, els equips negociadors han aconseguit evitar un Brexit dur, de conseqüències imprevisibles. El pacte era essencial per evitar aranzels que perjudiquin encara més unes economies tocades per l’efecte de la Covid-19 i facin pujar el preu de determinats productes.

El Douglas Shuttle britànic resident a Vilafranca. Està indignat amb el seu país d’origen per les decisions preses.

Shuttle critica als favorables a marxar de la Unió i considera que han fet una campanya plena de mentides. Creu que el Brexit és una pèrdua de drets i de llibertats.

El discurs del Brexit és, segons Shuttle, basat en una postura contrària a la globalització i una obsessió britànica per reivindicar-se com a vencedors de la 2a Guerra Mundial que els han conduït a voler-se diferenciar dels països del continent.
D’altra banda, a Londres hi viu, des de fa un parell d’anys, la Laia Rodón. Ha estudiat màrqueting i relacions públiques i ara teletreballa en el sector de la moda. Confessa que els extrangers com ella que resideixen a la capital britànica estan espantats. Fins i tot, han sentit comentaris dels mateixos anglesos que els volen fora.

La situació sanitària britànica és, segons Solís, complicada. Explica que van viure amb por la variant de la covi19 que es va detectar. En aquests moments, segueixen amb restriccions i mirant de fer bondat.

Caldrà esperar com evoluciona la situació sanitària i també estar alerta de com es tradueixen els canvis per europeus i britànics en aquest nou escenari post Brexit.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: