Dijous, 7 de Juliol de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’escola republicana al Penedès centra un ampli programa d’activitats

L’exposició ‘Quan la vida entra a l’escola. La Tècnica Freinet al Penedès’ obre un cicle d’activitats sobre l’escola republicana al Penedès.

Vinseum i el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca han preparat una programació especial sobre l’escola republicana al Penedès a través de dues exposicions: ‘Quan la vida entra a l’escola. La tècnica Freinet al Penedès, 1934 – 1937’ i ‘Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar’. També se celebrarà una jornada dedicada a la mestra Dolors Piera, que va treballar a Vilafranca – de fet, l’escola de La Girada porta el seu nom- i es va vincular als moviments de renovació pedagògica de la segona República. Les tres propostes s’acompanyen d’un ampli programa d’activitats que es pot consultar al web del Vinseum.

L’exposició ‘Quan la vida entra a l’escola’ reivindica la feina feta per una colla de mestres i alumnes que entre els anys 1934 i 1937 van fer viva la tècnica Freinet al Penedès. A través d’una impremta escolar, els nens i nenes descobrien el seu entorn més proper amb articles i redaccions que publicaven en quadernets. Les seves revistes són testimoni de quina era la vida dins i fora de les escoles a Olèrdola, Els Monjos i Vilafranca.

Albert Taulé és el comissari d’aquesta exposició que es pot visitar des d’aquest divendres i fins al 21 de març a la Capella del Vinseum.

La proposta ‘Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar’ complementarà l’exposició de Vinseum. Es podrà visitar del 15 de gener al 21 de febrer a la Capella Sant Joan.

És una exposició comissariada per Sergi Bernal, que va descobrir la figura del mestre Antoni Benaiges després de fer fotos durant l’exhumació d’una fossa comuna de la Guerra Civil.

Finalment, la jornada sobre Dolors Piera tindrà lloc el 15 de maig al Claustre de Sant Francesc sota el títol ‘Ideals i desencisos d’una mestra republicana’.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: