Dijous, 28 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un llibre i una exposició sobre la invisibilitat de les dones rurals als segles XIX i XX

Un llibre i una exposició que es podrà visitar fins el proper 21 de desembre a la Casa de Cultura Mas Catarro de Santa Margarida i Els Monjos, relaten el constant procés d’invisibilitat que han patit les dones del món rural durant els segles XIX i XX

El llibre es va presentar telematicament en un acte que va conduir Josep Colomé, un dels autors del treball en el que han col.laborat diversos escriptors.

Colomé va recordar que el sistema econòmic liberal implantat durant el segle XIX va establir que només treballava el membre de la família que cobrava un salari i com que moltes dones ho feien al camp duent a terme tota mena de tasques, però no cobraven, van començar a quedar arraconades del relat.

L’autor va assenyalar que, malgrat aquest arraconament, les dones del món rural de Catalunya en general i del Penedès en particular eren especialment actives en la defensa dels seus interessos i els de la comunitat. Així, per exemple, en el cas del Penedès, moltes dones de la comarca van ser protagonistes del conflicte rabassaire.

Després de la presentació del llibre es va dur a terme una col.loqui en el que van intervenir el mateix Josep Colomé, la regidora de Cultura de Santa Margarida i els Monjos, Esther Marmaneu i una pagesa i dues ramaderes de la comarca que van explicar les seves respectives experiències en el món del camp i de la ramaderia. Durant les intervencions es van repassar diverses anècdotes i realitats dels respectius dia a dia.

Pel que fa a l’exposició a la Casa de Cultura de Mas Catarro s’hi poden veure imatges de fons dels arxius comarcals de l’Alt Penedès i Ripollès, del Museu Molí Paperer de Capellades i de la col.lecció de Xavier Argemí. Es pot visitar fins el 21 de desembre de dilluns a divendres de 10 del matí a 1 del migdia i de 5 de la tarda a 9 del vespre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: