Dissabte, 30 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les farmàcies es preparen pels tests d’automostra dins el pla de cribratges massius

Funcionaria com el programa de detecció precoç del càncer de còlon.

El Departament de Salut va anunciar divendres un pla de cribratges massius i selectius per fer front a la pandèmia de coronavirus i evitar que la corba torni a pujar. El pla inclou tests PCR a partir d’una automostra a través de les farmàcies. Funcionaria com el programa de detecció precoç del càncer de còlon, pel qual determinats ciutadans reben una carta a casa on se’ls convida a recollir un kit a la farmàcia per fer-se la prova. Un cop recollit, es prenen la mostra a casa (en aquest cas, en principi seria per frotis nasal) i retornen el kit amb la mostra a la farmàcia, que la deriva al laboratori.

Segons un comunicat del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, el que ara mateix es planteja és començar amb una prova pilot en un àrea delimitada de Barcelona i, si va bé, estendre el model a tot el territori. El procediment encara s’ha d’acabar de tancar amb les farmàcies que s’acullin al pla.
Oriol Amadó és el titular de la Farmàcia Amadó de Vilafranca.

Amadó destaca que les farmàcies poden ajudar a reduir la saturació de l’Atenció Primària amb accions com aquesta.

A la Farmàcia Bosch, Roman Bosch apunta que es van assabentar abans d’aquest tema pels mitjans de comunicació que pels canals oficials. De totes maneres, Bosch destaca que hi ha una extensa xarxa de farmàcies a Catalunya que pot ser molt útil en la situació que estem vivint. Però reclama que el procediment estigui ben pensat i sigui segur per a tothom.

Bosch posa l’accent, també, en la recollida dels resultats d’aquests tests.

A banda dels tests d’automostra a les farmàcies, el pla preveu cribratges en col·lectius vulnerables, com les residències, i específics, a col·lectius com els professionals sanitaris o la gent jove dels clubs esportius.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: