Dimarts, 28 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El turisme rural afronta amb incertesa els propers mesos, pendents de les noves restriccions

Els mesos d’estiu van permetre una certa recuperació de l’activitat a l’Alt Penedès, però aquests 15 pràcticament han perdut totes les reserves i estan ara pendents de possibles noves restriccions.

Les masies de turisme rural del Penedès han patit aquest cap de setmana una aturada total de la seva activitat. I preveuen que el proper serà igual donades les restriccions de mobilitat, entre divendres de matinada i la nit de diumenge, que ha implantat la Generalitat en principi fins aquest diumenge.

Raimon Olivella, president de l’Associació de Masies del Penedès, considera que amb aquestes mesures es fa inviable la seva activitat.

Aquest cap de setmana passat l’activitat ha estat pràcticament nul·la, i la previsió és que aquest proper serà igual. Una situació que no es te clar com pot evolucionar i que per tant provoca incertesa i neguit.

Olivella explica que tota aquesta temporada 2020 està sent un constant de pujades i baixades d’activitat en funció de les restriccions en vigor. En relació amb aquesta qüestió, recollim que la Diputació ha fet públic l’informe de balanç de l’activitat turística de l’estiu 2020 a l’entorn de Barcelona. S’hi posa de manifest que el turisme rural ha obtingut millors resultats que els hotels i càmpings, centrant-se bàsicament en els mesos de juliol i agost.

De fet, cinc comarques de l’entorn de Barcelona, encapçalades per l’Alt Penedès i Osona, registren una pujada en el nombre de turistes als establiments rural. L’Alt Penedès, amb un 13’6% més d’ocupació respecte l’any passat; i Osona amb un creixement del 5’4%.

Parlant dels allotjaments rurals, segons les dades que es recullen en l’estudi, l’Alt Penedès és una de les dues comarques que han tingut més pernoctacions que l’estiu anterior, amb un 10’3%. L’altre seria el Bages que hauria augmentat un 23%. Tot i així, pel que fa a la durada mitjana de les estades l’Alt Penedès hauria registrar un descens del 2’8%; però seria la segona comarca on les estades són més llargues amb una mitjana de 4,9 nits, només superada per el Berguedà.

L’ocupació mitjana de places en el turisme rural ha estat del 37% a l’entorn de Barcelona, i en el cas de l’Alt Penedès s’ha registrat un augment de 6 punts percentuals respecte l’any passat. De fet és la comarca que ha tingut una ocupació més alta, amb el 53% de les places obertes.

Olivella reconeix que l’estiu en general ha estat menys dolent per les masies de turisme rural que per a altres tipus d’establiments; però en definitiva inferior a l’any passat.

Val a dir també que la comarca, segons l’estudi de la Diputació, seria la que ha tingut una tarifa per les habitacions més alta, situada en 87’3€. En general a la demarcació de Barcelona els preus de les habitacions de turisme rural han pujat de mitjana un 10%. A l’Alt Penedès la pujada ha estat del 29’4%.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: