Dimarts, 3 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Concentració alta de SARS-CoV-2 a les aigües residuals de l’Alt Penedès

La concentració del nou coronavirus a les aigües residuals de l’Alt Penedès és manté alta però mostra una tendència a la baixa.

Des de mitjans d’agost, la presència del nou coronavirus ha anat augmentant a les aigües residuals de Catalunya, en consonància amb l’evolució de la pandèmia.

El projecte de recerca ‘Xarxa de Vigilància del SARS-CoV-2 en aigües residuals de Catalunya’, iniciat el passat juliol per l’Agència de Salut Pública i l’ACA i coordinat per l’ICRA (Institut Català de Recerca de l’Aigua), confirma la presència generalitzada i creixent de restes genètiques del virus en les aigües residuals analitzades. El projecte fa controls analítics a 56 depuradores catalanes que sanegen el 80% de les aigües residuals generades a Catalunya. Els resultats, que s’obtenen en 48 hores de la mà de tres laboratoris (Virus Entèrics i Virus Contaminants de la UB i el centre d’Eurecat de Reus), ofereixen un indicador més sobre l’evolució de la circulació del virus i l’impacte de les mesures.

En el cas de l’estació depuradora de Vilafranca, la concentració del virus va ser inexistent o baixa durant el primer mes però, a partir del mes d’agost va passar a ser mitjana o alta. Des de principis d’octubre, la concentració es manté alta tot i que darrerament mostra una tendència a la baixa.

La investigadora post doctorat de l’ICRA Laura Guerrero explica que la Xarxa de Vigilància del SARS-CoV-2 en aigües residuals aporta una informació complementària per ajudar a interpretar el conjunt de la situació epidemiològica i destaca la importància de conèixer la tendència de la presència del virus.

Per la seva part, la coordinadora de la Xarxa, Neus Collado, remarca que no és recomanable fer una comparació de les dades de les diferents estacions depuradores perquè presenten característiques i particularitats que la fan inviable.

Collado posava en valor la recerca en temps real i la col·laboració entre diversos agents que ha donat com a resultat el projecte Sarsaigua.

La plataforma on es poden consultar aquestes dades, sarsaigua.icra.cat, va ser oberta al públic a principis d’aquest mes. Aviat incorporarà un document de preguntes freqüents per ajudar a interpretar la informació que conté el visor web.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: