Aprovació de comptes de 2019 i modificació de crèdits pel 2020 en un ple marcat per les mocions
L’aprovació dels comptes de 2019 i una modificació de crèdits per el 2020 han iniciat un ple de l’Ajuntament de seguit de diverses mocions.
L’equip de govern ha presentat a aprovació en el Ple municipal d’aquest mes de novembre el Compte General de la Corporació corresponent a l’exercici econòmic 2019 dels Pressupostos de l’Entitat, dels Serveis Municipals de Comunicació, l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca i de l’EPEL Institut Municipal de Formació.
L’oposició es va abstenir.
En el transcurs d’aquest punt el regidor de la CUP, Noel Viñas, va recordar que aquest dimarts es va fer el judici al vilafranquí Adrian Sas, i va criticar que el govern de la Generalitat hagi mantingut l’acusació, sense fer cas a un acord que s’havia anunciat. Per la seva banda la regidora d’ERC, Mònica Hill va reiterar el suport dels republicans a l’Adrian, va criticar també al conseller d’Interior i va assenyalar que reclamaran al govern una explicació. I posteriorment en el següent punt de l’ordre del dia va ser el regidor de VeC , Ramon Arnabat, qui va mostrar també el seu suport a l’Adrian Sas.
Aprovats els comptes per part de JxV i el PSC, tot seguit el govern va portar a aprovació un expedient de modificació de crèdits. Partides per fer front a despeses sobrevingudes per la crisi del coronavirus. Per preparar el Most Festival de cara a l’any vinent, per activitats de Nadal o pel tancament temporal del Complex Aquàtic. En aquest punt el republicà Salvador Campamà va ser molt crític per la que va qualificar de mala gestió del govern per fer front a la crisi social provocada per la Covid-19. Lamentava que l’ajuntament no hagi fet ajuts directes a autònoms i qualificava de fracàs els Vilafrancs.
Per la seva banda des del govern Aureli Ruiz qualificava de surrealista que ERC parlés dels ajuts directes als autònoms després de la mala gestió de la Generalitat.
També el regidor de promoció econòmica, Joan Manel Montfort, es mostrava sorprès a la crítica dels Vilafrancs, quan havia estat un dels 30 punts acordats entre tots els grups municipals dins del Pla de Xoc.
La modificació de crèdits es va aprovar amb el vot a favor de JxV i PSC, el vot en contra de la CUP i les abstencions de C’s, VeC i ERC.
El ple va portar a debat també vuit mocions presentades per els grups de l’oposició.
La primera la presentava ERC per reclamar una aturada dels desnonaments mentre duri la pandèmia. Es van aprovar els punts primer, tercer i quart de la moció i el govern va rebutjar el punt segon de la moció, per entendre que impossibilitaria desnonar habitatges ocupats per col·lectius delinqüencials.
ERC presentava una segona moció per l’impuls de la delegació al Penedès de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Moció que va ser aprovada amb els vots a favor de JxV, ERC, PSC, CUP i VeC. C’s hi va votar en contra.
Tot seguit la CUP presentava una moció per la creació d’una empresa pública de serveis municipals. Noel Viñas apuntava l’objectiu d’aconseguir que la gestió pública eviti l’enriquiment d’empreses privades.
El socialista Francisco Romero demanava diferenciar el fet de promoure la gestió directa dels serveis del fet d’haver de crear una empresa municipal i apuntava que cal analitzar cada cas.
En aquest mateix sentit Aureli Ruiz, de JxC, també insistia que hi ha determinats serveis que tècnicament és difícil que pugui gestionar directament l’ajuntament de Vilafranca, per una qüestió d’eficiència o optimització de recursos. La moció va ser rebutjada amb el vot en contra de JxV, PSC i C’s. Van votar a favor ERC, CUP i VeC.
La CUP presentava una segona moció per adoptar mesures sobre emergència habitacional. Plantejava un seguit de mesures que des del govern es van matisar. Ramon Zaballa va demanar diàleg previ abans de presentar mocions com aquesta. La moció va ser rebutjada amb els vots en contra de JxV i PSC. Van votat a favor ERC, CUP i VeC, i C’s es va abstenir.
Tot seguit va ser el tron del grup de VeC. Primer va presentar una moció per la declaració de Vilafranca del Penedès com a ciutat 30, restringint la velocitat dins de la vila a 30 km per hora. Arnabat assenyalava els avantatges per la seguretat viària de la mesura.
La moció va ser aprovada per unanimitat. La segona moció dels comuns era per reclamar un millor finançament als ens locals i també va rebre el suport de tots els grups.
Per la seva banda el grup municipal de C’s presentava una moció per a la gratuïtat del telèfon 061 d’assistència sanitària de la Generalitat de Catalunya.
Aquest punt va ser aprovat amb els vots a favor de JxV, PSC, VeC i C’s. ERC va votar en contra i la CUP es va abstenir. Finalment es va presentar una moció d’urgència del grup municipal de la CUP de suport al poble Sahrauí per la deriva armada i ocupació militar del Guerguerat per part del regne del Marroc. La moció es va aprovar amb el vot a favor de tots els grups, excepte C’s que es va abstenir.