Malgrat les adversitats del coronavirus castanyes i panellets continuaran sent protagonistes
L’1 de novembre a Vilafranca es relaciona també amb castells, amb la celebració de la diada de la Colla dels Castellers de Vilafranca.
Enguany, però de castells no n’hi haurà i això pot afectar de retruc a la venda de panellets en algunes de les pastisseries més cèntriques de la vila.
De fet el conjunt de mesures que s’han acordat per part del govern contra la Covid els afecten les vendes. Per exemple a la pastisseria Bertran, el Ramon Bertran ens explica que habitualment tenen una previsió molt clara de vendes, i per tan d’elaboració dels panellets que necessiten 24h de repòs pel massapà. Així normalment sabien com organitzar la feina durant tota la setmana, però aquest any han de treballar el dia a dia.
Respecte a la varietat de panellets ens expliquen que com sempre els de pinyons són els reis, malgrat el preu més elevat. Els clients tenen tendència a demanar els panellets més clàssics.
A Catalunya els panellets són la menja típica de Tots Sants, juntament amb les castanyes i els moniatos. A Vilafranca ja fa una colla d’anys que s’instal·la una parada de castanyes torrades a la Plaça del Penedès. Una parada que aquests darrers dies ha tingut força feina, deixant constància que, si el temps més fred acompanya, es manté la tradició de menjar castanyes i moniatos, fruits de tardor.
Respecte als panellets no se n’ha arribat a aclarir l’origen exacte, però sembla que són hereus d’antics cultes funeraris que consistien a portar panets petits com a ofrena a l’església o a les tombes dels difunts en aquesta festivitat. A més, el fet que siguin aliments de llarga durada els lliga amb el concepte d’eternitat i remembrança dels morts.