Dilluns, 2 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els Monjos centra la jornada de patrimoni al voltant del Ciarga i el Castell de Penyafort

Amb aquestes activitats es vol promoure el coneixement del Patrimoni en els municipis participants, i en els cas de Santa Margarida i els Monjos amb visites al CIARGA i el Castell de Penyafort.

Aquest diumenge es celebrava la Jornada Europea del Patrimoni, que a Santa Margarida i els Monjos van centrar-se en dos espais significatius del municipi. D’una banda s’oferia la visita al Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Civil (CIARGA), i de l’altra la visita al Castell de Penyafort. Dues visites que ja són habituals al municipi però que tenien en aquesta ocasió algunes particularitats. Per exemple en el cas del CIARGA s’ampliava la visita habitual amb un recorregut guiat per el nucli urbà de Santa Margarida i els Monjos que ajudava a contextualitzar la situació que es vivia durant la guerra civil a la població. Marc Jovani és guia del CIARGA.

Així, els visitants diumenge feien primer una ruta per els carrers dels Monjos per tal de veure espais que van acollir tallers de muntatge i reparació d’avions, o altres que van patir bombardeigs durant el conflicte. La visita finalitzava a l’espai del CIARGA que permet conèixer en profunditat com va ser la guerra aèria durant la guerra civil, el paper que hi va jugar Santa Margarida i els Monjos i poder veure espais com el refugi del camp d’aviació. Una visita que en aquest cas concret es fa de manera molt més breu i en petits grups del que es feia fins ara donada la dimensió reduïda d’aquest espai i les actuals restriccions.

L’altra dels espais que s’acollia a les visites d’aquesta Jornada Europea del Patrimoni era el Castell de Penyafort, un espai que també es pot visitar de manera habitual els diumenges. En aquest cas les visites també s’ha vist reduïdes pel que fa al nombre de participants, i com apuntava la guia Sònia Brull, el contingut s’ha concretat en parlar de l’església i la vida del monestir fent la visita més curta en durada.

El Castell és un espai obert i amb sales àmplies en molts casos, un fet que facilita poder fer les visites seguint les recomanacions de distància que sumades a l’ús de mascaretes i la higiene de les mans permeten fer l’activitat amb seguretat.

Normalment és recomanable fer reserva prèvia per assistir a aquestes visites, tant al CAIRGA com al Castell, però en l’actual situació en que es restringeixen els aforaments és totalment imprescindible per poder garantir l’accés als equipaments.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: