Dimecres, 6 de Juliol de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El 76% dels ERTO’s de l’Alt Penedès els ha realitzat el sector dels serveis

A la comarca s’han presentat més de 1.300 expedients que han afectat des del març i fins els setembre més de 12.000 treballadors, la mitjana a l’Alt Penedès està per sobre de la catalana.

Segons les dades que ha fet públiques el Servei d’Iniciatives Econòmiques de la Mancomunitat Penedès Garraf, i que fan referència a finals de setembre, a l’Alt Penedès hi ha 12.131 treballadors afectats per Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació des de l’inici de la pandèmia. Al llarg d’aquest període s’han presentat 1387 expedients, que han afectat el 37’77% de treballadors a l’Alt Penedès, si s’agafa de referència la xifra d’altes a la seguretat social del segon trimestre de 2020. Aquesta xifra és 6 punts superior a la mitjana de Catalunya, que se situa en el 31’83%. Les dades provenen de les que recull el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

Ester Masana, tècnica del Servei d’Iniciatives Econòmiques de la Mancomunitat, apunta que l’Alt Penedès es troba una mica millor, segons aquestes xifres, que comarques properes com ara el Garraf, amb el 50% i l’Anoia amb el 46%, bàsicament gràcies a la diversificació dels sectors productius.

Per sectors econòmics, el 76% dels expedients presentats a l’Alt Penedès des de l’inici de la pandèmia i fins a finals de setembre corresponen al sector dels serveis, amb 1053 expedients. El subsector de comerç a l’engròs i al detall representaria un 24’27% del total, seguit del subsector de l’hosteleria amb un 20’74%.

El sector de la indústria ha realitzat el 16’16% dels expedients, sumant-ne 224, encapçalat per el subsector d’indústries manufactureres. Finalment la construcció representa el 7’86% dels expedients presentats, acumulant-ne 109.

De les 12.131 persones afectades per un ERTO a l’Alt Penedès, gairebé el 55% serien del sector serveis arribant a les 6644 persones. El sector industrial representa gairebé el 40%, i un total de 4.748 treballadors; i la construcció acumula poc més de 6% dels expedients i afecta a 738 treballadors. Masana explica que des de les administracions es busca opcions per tal de donar opcions a diversificar més l’economia.

Sobre aquestes xifres, Masana remarca que cal tenir present que són dades acumulades des del març, i que en molts casos aquests treballadors ja han sortit de l’ERTO.

També comenta que caldrà estar atents a les dades que es donin en els propers mesos davant de les noves restriccions i tancaments que s’han aplicat en les darreres setmanes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: