Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Comença el procés participatiu del Pla territorial parcial del Penedès

Comença el procés participatiu del Pla territorial parcial del Penedès

El Departament de Territori i Sostenibilitat inicia aquest proper dijous, 8 d’octubre, el primer dels processos participatius oberts a la ciutadania del Pla territorial parcial del Penedès.

Ho farà amb una sessió telemàtica amb experts al voltant de l’ordenació dels espais oberts proposada al document d’avanç del Pla.
Un Pla territorial parcial és un instrument de planejament que abasta l’àmbit d’una vegueria i que fixa les estratègies territorials pel desenvolupament futur de la zona, amb una visió més àmplia que el planejament urbanístic municipal i, en el cas del PTP del Penedès, un horitzó temporal fins l’any 2038. Així, proposa estratègies per a tres sistemes, el dels espais oberts, el dels assentaments urbans i el de les infraestructures de transport i comunicacions.
En el cas del Penedès, el Govern va acordar el 2014 iniciar la redacció del seu propi Pla territorial parcial. D’aquesta manera, es donava continuïtat a la creació, el 2010, de l’àmbit de planificació territorial parcial del Penedès. Està integrat per les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia, excepte els municipis d’aquesta comarca que van manifestar explícitament la seva voluntat de pertànyer a l’àmbit de les Comarques Centrals. En total, abasta 72 municipis.
L’avanç de proposta que se sotmet a debat és un document obert, que no incorpora encara normativa ni propostes tancades. Legalment no és obligatori redactar-lo, però el Departament el concep com una base sobre la qual treballar amb veïns, associacions i sector empresarial, a més dels governs locals. Cal entendre’l, per tant, com un marc propositiu per facilitar el debat ciutadà. De fet, el Pla territorial parcial del Penedès és el segon pel qual es redacta un avanç de proposta, després del Pla territorial metropolità de Barcelona.
Un cop presentat públicament l’avanç el passat 22 de juliol, s’obre ara el primer procés de participació ciutadana, que s’estructura al voltant de quatre grups temàtics, espais oberts; assentaments residencials; dinàmiques econòmiques, i infraestructures. Per cada grup temàtic hi haurà dues sessions, una primera d’experts que aportaran el seu punt de vista sobre la qüestió, i una segona on les persones interessades que s’hagin registrat podran debatre i fer les seves aportacions.
Totes les sessions seran telemàtiques i, per seguir-les o participar-hi, caldrà inscriure’s prèviament a través del portal participa.gencat.cat. Tota la documentació de l’avanç del Pla territorial està disponible per a consulta i descàrrega al web del Departament de Territori i Sostenibilitat. El debat dels quatre grups temàtics s’obre el 8 d’octubre i finalitzarà el 26 de novembre. Els suggeriments i opinions recaptades durant el procés participatiu serviran per redactar l’Avantprojecte del Pla, que ja serà un document amb determinacions de caràcter normatiu. Es preveu disposar d’aquest Avantprojecte aprovat durant el primer semestre de 2021, en funció de la seva complexitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: