Dissabte, 1 d'Abril de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca demana canviar la llei d’estabilitat pressupostària que limita la despesa municipal

Consideren que cal anar a l’arrel del problema, més que negar-se o no a cedir els fons municipals, i que seria aquesta llei d’estabilitat i el mateix finançament dels ajuntaments.

Ja fa uns dies que el Govern de l’estat va posar sobre la taula la possibilitat de permetre als municipis utilitzar els seus romanents per fer front a la crisi social derivada de la Covid-19, un acord al que es va arribar a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. L’executiu central però, posava un seguit de condicionants que serien per exemple que els ajuntaments han de transferir els seus estalvis a la hisenda estatal en forma de préstec que l’Estat retornaria durant els propers 12 anys. Un cop cedits, la part que l’Estat permetria utilitzar, al voltant del 40% del que es cedeix, només es podran destinar a aquells àmbits que determini l’Estat.
Després que fa uns dies els ajuntaments governats per ERC a l’Alt Penedès anunciessin que es neguen a fer aquesta cessió, hem volgut conèixer el posicionament de l’Ajuntament de Vilafranca. El portaveu del Govern, Aureli Ruiz, ha explicat que la capital de l’Alt Penedès disposa d’un romanent relativament petit, al voltant d’1 milió d’€. Uns diners que en funció de la llei d’estabilitat pressupostària l’Ajuntament tampoc pot utilitzar lliurement. Ruiz reclama que precisament el que cal és canviar aquesta llei per poder donar més llibertat als municipis per disposar dels seus propis recursos.
Al voltant de la problemàtica actual, Aureli Ruiz remarca que des de l’Ajuntament es plantegen fer el que sigui millor per Vilafranca.
Apunta que ara per ara la proposta que ha fet el Govern central encara no és definitiva ja que està pendent de refrendar al Congrés. La seva voluntat seria que es treballés per canviar la llei d’estabilitat pressupostària.
A nivell pressupostari, per l’Ajuntament de Vilafranca, Aureli Ruiz considera que en els termes en que s’està plantejant aquesta qüestió no tindrà gaire afectació i que per tant el principal que s’hauria d’aconseguir es solucionar el problema de fons que seria el finançament dels ajuntaments.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: