Dissabte, 1 d'Abril de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La D.O Penedès manté l’aposta per el cultiu ecològic malgrat l’afectació del míldiu d’enguany

Consideren que cal posar en valor l’esforç per la producció ecològica, que ha de servir per donar valor afegit al producte final i tenir repercussió en tota la cadena productiva.

Al Penedès ja s’estan collint les varietats més tardanes, que segons expliquen des de la D.O Penedès s’han vist beneficades per les pluges que van caure a finals d’agost i primers de setembre, ja que les han ajudat a madurar. Unes pluges i una humitat però, recordem, que per contra van perjudicar força el raïm durant la primavera ja que van potenciar l’aparició del míldiu. Una plaga que aquest 2020 ha tingut una afectació molt gran al Penedès, a nivell quantitatiu.
Malgrat aquesta situació, el president del Consell Regulador de la D.O Penedès, Joan Huguet, apuntava que la previsió és que de la verema d’aquest 2020 en puguin sortir un bons vins. Remarcava també que en el cas del raïm ecològic les pèrdues de quilos collits poden ser del 50% o més, mentre que en el cultiu convencional han estat menors.
En relació amb aquesta qüestió, Huguet insisteix en que cal posar en valor el que representa l’aposta per un cultiu ecològic. D’una banda per el que aporten de respecte cap a la natura i l’entorn, en el sentit positiu. Però remarcava també que cal tenir en compte els riscos que s’assumeixen per part els productors en utilitzar uns productes que són menys agressius per l’entorn però menys efectius per exemple per protegir davant del míldiu.
Així, apuntava que cal assolir un preu que permeti sobreviure els pagesos i que contempli aquest sobrecost que representa aplicar una agricultura ecològica. Reconeixia que fa 25 anys que al Penedès s’arrossega la no actualització dels costos de producció i que aquest fet va en detriment del valor afegit del producte final.
Ara per ara el 40% de la superfície de vinya registrada a la D.O Penedès és de cultiu ecològic, i Huguet referma l’aposta de la D.O per ampliar les hectàrees dedicades al conreu ecològic, tot i les dificultats que s’han viscut aquest any.
La preservació del paisatge, de l’entorn del Penedès en aquest cas, és una tasca important que comporta com explicava Huguet un esforç per part de les persones que treballen la terra, i que cal que tingui un retorn que els permeti mantenir la seva activitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: