Dimecres, 7 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Aquest diumenge passat es va fer la visita gratuïta ‘Roma a Olèrdola’

El diumenge, 6 de setembre, es va fer una visita guiada gratuïta amb el nom de “Roma a Olèrdola”, al Conjunt Monumental d’Olèrdola.

Es tractava de la primera de les Rutes del Patrimoni d’Olèrdola que l’Ajuntament organitza aquest 2020, reprogramades a causa de la COVID19. Les places eren limitades i la visita complia amb els requisits sanitaris.
Entre els visitants hi havia en aquesta ocasió una representació de l’Associació Esportiva de l’Arboç, que aprofita també aquests mesos per anar a visitar diferents indrets d’interès cultural al Penedès.
Membres de l’entitat del Baix Penedès mostren interès per conèixer la història de la territori a l’entorn de la Vegueria Penedès.
La ruta del diumenge passat tenia el propòsit de resseguir la petjada històrica de la Roma clàssica a Olèrdola. I és que els romans no van fundar una ciutat a Olèrdola, sinó que hi tenien un campament militar que va deixar un gran nombre de construccions significatives que han perdurat fins els nostres dies. En destaca la muralla, una de les més ben conservades del país, d’inicis del segle I AC. La seva construcció responia a necessitats de defensa, però també s’interpreta que tenia un interès propagandístic per difondre la civilització romana en contrast amb la dels ibers.
També es troben restes de la torre- talaia, situada al cim, que controlava també la costa o bé l’emblemàtica cisterna, excavada a la roca al segle II AC i que servia per emmagatzemar l’ aigua de pluja, amb una capacitat de 350.000 litres. Al Conjunt monumental també hi ha restes de la pedrera utilitzada per extraure la pedra per edificar la muralla i la talaia.
Des d’Olèrdola, els romans controlaven el territori, les vies de comunicació, la Via Heraclea, (posteriorment anomenada Via Augusta) i en especial l’ accés cap a Tarraco, la capital de la Província Hispania Citerior.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: