Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Una exposició explica la història del Ball de Foc dels Diables de Vilafranca

El correfoc, entès com un acte amb una gran intensitat de foc on el públic participa tot ballant junt amb els diables, neix a Vilafranca l’any 1991.

Enguany a Vilafranca no hi haurà Festa Major, tot i així, per mantenir el simbolisme, els administradors han ofert un espai com la Capella de Sant Joan als Diables per poder-hi explicar la història del Ball i del Ball de Foc. L’exposició obria portes aquest dimecres a la tarda i té l’objectiu d’explicar els orígens.
El correfoc, entès com un acte amb una gran intensitat de foc on el públic participa tot ballant junt amb els diables, neix a Vilafranca l’any 1991. Curiosament, el primer correfoc es va celebrar en el marc de les festes del XXXII aniversari dels Falcons de Vilafranca, i no és fins l’any següent, el 1992, que ja s’incorpora a la Festa Major celebrant-se cada any ininterrompudament. L’any 2003, el Ball de Diables li vol donar un impuls i per això fa evolucionar el correfoc fins a convertir-lo en un espectacle teatralitzat, el Ball de Foc.
El van iniciar els membres de la colla coneguda com els Magrets, amb el concepte de fer un correfoc més participatiu.
Des del 2003 fins a l’actualitat la història i els personatges han anat evolucionant. Potser el moment d’inflexió va ser quan van aparèixer els 7 erudits.
L’exposició compta amb uns plafons que parlen de l’origen del Ball de Diables, i de l’evolució del correfoc fins a l’actual Ball de Foc. A la part central de la capella hi ha exposats els elements principals del Ball de Foc, amb el gran Silé, i també s’hi poden veure tres vestits històrics, el mono vermell, la capa de ratpenat i la capa de correfoc a més de la porra de la diablesa, entre d’altres. També s’exposen, en un lateral de la capella, els originals de les il·lustracions que la Mireia Andrade va fer per el conte del Ball de Foc. La mostra s’acompanya de la projecció de vídeos. L’exposició es pot visitar fins al 6 de setembre. De dimecres a dissabte de 18h a 21h. Els diumenges de 12h a 14h i de 18h a 21h. I els dies de Festa Major de 12h a 14h i de 18h a 21h.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: