Dimecres, 7 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’han presentat les accions simbòliques de la Festa Major de Vilafranca

Es fa una crida a “la responsabilitat col·lectiva” i a la consciència de tota la ciutadania de la necessitat “d’evitar tot tipus d’aglomeracions”.

Els dies 29, 30 i 31 d’agost i sota el nom de “La Irrepetible”, tindran lloc a Vilafranca un seguit d’accions simbòliques i activitats culturals que recordaran una Festa Major que aquest 2020 s’ha hagut de suspendre a causa de la pandèmia de la COVID-19.
El passat 7 de juliol els administradors i les administradores de la Festa Major, acompanyats de l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, van anunciar que, finalment la Festa Major 2020 se suspenia. També es va anunciar que, depenent de com avancés la situació sanitària, es plantejaria la realització d’accions simbòliques que evoquessin els actes més representatius per tal de que durant els dies de Festa Major es mantingui viu l’esperit de la festa. La base de tota aquesta nova programació és, tal i com anunciava el regidor de Cultura, Ricard Rafecas, “garantir la seguretat de la ciutadania: tots els actes es duran a terme en recintes tancats i amb aforament controlat per no generar aglomeracions”. En aquest sentit, Rafecas va fer una crida a “la responsabilitat col·lectiva” i a la consciència de tota la ciutadania de la necessitat “d’evitar tot tipus d’aglomeracions”.
Sota aquesta premissa de seguretat neix “La Irrepetible”, les accions simbòliques de Festa Major que han dissenyat els administradors junt amb el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca.
L’administradora Núria Rovira anima a tothom “a seguir mantenint l’esperit de la Festa lluint el marxandatge de la FM 2020, a comprar l’estampa, que està a la venda a partir d’aquest dimarts, a visitar les exposicions programades i a engalanar els balcons i les finestres amb els domassos”, que aquest dilluns s’han presentat públicament.
La columna vertebral de “La Irrepetible” seran els actes litúrgics, les nou novenes a Sant Fèlix i els dos oficis, dels dies 30 i 31. Per assistir-hi s’ha de fer una reserva prèvia mitjançant el web cultura.vilafranca.cat/reserves2020. És important remarcar que enguany els Goigs no seran interpretats en directe per tal de respectar les mesures de seguretat establertes i que han estat enregistrats prèviament per tal de ser reproduïts després de la novena. Tots els actes litúrgics seran retransmesos per Penedès TV, que està preparant una programació especial del 28 al 31 d’agost. Igualment, el dia 30 es podran visitar les relíquies de Sant Fèlix a la basílica de Santa Maria, amb la novetat que enguany seran exposades al altar en lloc de la cripta, ja que hi havia dificultats per garantir la seguretat en el seu accés.
Al voltant dels actes litúrgics s’han preparat una sèrie d’activitats i accions simbòliques. Hi haurà Tronades aèries el 29 d’agost, a les 12h, des de diferents punts de la vila.
Enguany els administradors han cedit l’honor d’encendre la tronada a cinc persones que formen part dels serveis essencials que han estat en primera línia durant els mesos més durs de la crisi sanitària provocada per la covid19.
També hi haurà una exposició del seguici festiu el 29 al claustre dels Trinitaris i 30 i 31 d’agost a la plaça Constitució en horari de matí i tarda, amb aforament controlat i acompanyament musical des del campanar a càrrec de la Coordinadora de Grallers.
Una altra exposició serà la del Ball de Foc, organitzada pel Ball de Diables de Vilafranca a la capella de Sant Joan, a partir d’aquest dimecres, 19 d’agost i fins al 6 de setembre. Hi haurà una exposició “Art a les teules”, a la sala Mn. Vinyeta, del 24 al 31 d’agost, organitzada per la Comissió Santa Maria 2020. Es planteja també una processó il·lustrada, una intervenció artística on diferents artistes plasmaran els elements del seguici festiu sobre murs dels carrers per on passa la processó de Sant Fèlix del dia 30. El toc de matinades se sentirà el 30 i el 31, a les 7 del matí, des dels campanars de la vila. I hi haurà una Traca de fi de festa, el dia 31, a les deu de la nit, per donar per acabada “La Irrepetible”. La programació es pot consultar a la web lairrepetible.vilafranca.cat. Finalment, tant els administradors com l’Ajuntament de Vilafranca fan una crida a la responsabilitat de tota la ciutadania, demanant fer ús de totes les mesures de seguretat bàsiques així com respectar les mesures extraordinàries dels actes i accions de “La Irrepetible”.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: