Dimarts, 28 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Ramon Arnabat publica ‘La Catalunya associada’, un estudi sobre el moviment associatiu

El llibre està dedicat a l’estudi de l’associacionisme a la Catalunya contemporània i porta per títol ‘La Catalunya associada (1868-1938)’.

Ramon Arnabat, Montserrat Duch i Antoni Gavaldà, del grup de recerca consolidat ISOCAC de la Universitat Rovira i Virgili, coordinen el llibre dedicat a l’estudi de l’associacionisme a la Catalunya contemporània: ‘La Catalunya associada (1868-1938)’. El llibre recull dotze aportacions d’historiadors i aborda diversos vessants de l’associacionisme: agrari, sindical i professional, polític, catòlic, cooperatiu, mutual, cultural, de les dones i de l’economia social i solidària.
L’historiador penedesenc Ramon Arnabat és corresponsable de diversos capítols i autor de l’article que clou el llibre i serveix de síntesi: “L’associacionisme popular: una mirada de conjunt”.

La Catalunya contemporània es caracteritza per tenir una densa xarxa d’associacions i d’espais de sociabilitat, la Catalunya associada, que es quantifica i cartografia en aquesta obra original i pionera. Al llarg del text s’analitza l’associacionisme i la sociabilitat a Catalunya entre 1868 i 1938, oferint una imatge global i, alhora, sectorial, que va del món rural al món urbà i que abasta el conjunt de les classes socials i de la geografia catalana.

Arnabat fa servir una frase de Josep Anselm Clavé per definir la importància de l’associacionisme, tant durant en el període estudiat en el llibre com a l’actualitat.

L’associacionisme català contemporani es caracteritza per tres aspectes: la seva diversitat; la seva fortalesa numèrica i distribució homogènia per tot el territori; i la seva presència activa en la vida econòmica, política, social i cultural. La seva evolució ha estat lligada sempre a les necessitats de la gent, com explica Arnabat, i continua tenint una presència molt destacada a Catalunya.

En aquest sentit, l’historiador apunta el retorn del cooperativisme arran de la crisi econòmica com a exemple.
D’altra banda, el llibre ‘La Catalunya associada’ analitza el pes de l’associacionisme i el compara en diferents comarques i en relació a la resta de l’estat, constatant aquesta rellevància de les entitats a Catalunya. Un altre aspecte analitzat és la relació amb el ferrocarril.

‘La Catalunya associada (1868-1938)’ ha estat editat per les Publicacions de la Universitat de València.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: