Dimarts, 3 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les ADF reclamen més esforços en la gestió dels boscos per evitar els grans incendis forestals

L’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf compten amb 28 Agrupacions de Defensa Forestal integrades per unes 500 persones voluntàries.

Aquest dimecres al matí, voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal del Penedès i el Garraf treballaven a Torrelavit desbrossant la vegetació de ribera a banda i banda del camí del riu. Ho feien amb el robot desbrossadora que han posat a treballar aquest estiu, una màquina que pot fer en una hora la mateixa feina que nou operaris amb desbrossadores manuals.
El robot desbrossadora ha estat adquirit per fer aquest tipus d’actuacions, però sobretot per reduir la càrrega combustible de zones estratègiques dels boscos, com explica el coordinador d’ADF’s del Penedès i el Garraf Xavier Xortó.

La màquina s’adapta a tot tipus de terrenys, és capaç d’actuar en pendents de fins a 60 graus i també serveix per preparar zones segures un cop hi ha un incendi.

La incorporació del robot desbrossadora és un pas més en les tasques de prevenció que fan les ADF. Xortó insisteix en la necessitat de destinar esforços a la gestió forestal perquè, per diversos motius com el canvi climàtic, l’abandonament de conreus o la desaparició de les pastures, els boscos s’han convertit en un autèntic polvorí. El coordinador d’ADF parla d’un problema de seguretat nacional.

Al Penedès i el Garraf hi ha dos massissos de masses forestals contínues, Ordal i Garraf i Mediona, Font-rubí i Montmell. Xortó creu que és fonamental gestionar aquests espais per preparar un territori resistent als grans incendis forestals perquè els mitjans d’extinció han deixat de ser suficients.

L’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf compten amb 28 Agrupacions de Defensa Forestal integrades per unes 500 persones voluntàries. Disposen d’un centenar de vehicles, entre els quals una trentena de camions de gran tonatge.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: