Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Novena s’acompanya enguany d’un Cant dels Goigs enregistrat que és diferent cada dia

Des d’aquest dissabte passat i fins el 30 d’agost, festivitat de Sant Fèlix, té lloc a la Basílica de Santa Maria la Novena i el Cant dels Goigs.

És un dels actes més propis de la Festa Major de Vilafranca i que s’ha conservat al llarg dels anys com una tradició molt popular i arrelada més enllà del sentiment religiós de cadascú. Enguany, però, cal fer reserva prèvia per assistir-hi, i l’aforament està limitat. A més cal entrar amb mascareta i l’acompliment de les normes de seguretat per tal d’assistir-hi, per exemple el rentat de mans amb gel hidroalcohòlic. Davant aquestes mesures restrictives Penedès TV ofereix cada dia la novena en directe a partir de tres quarts de nou del vespre. També, lògicament, el cant dels Goigs. De fet el cant no es fa presencialment a l’església, sinó que correspon a un enregistrament realitzat per Penedès TV en alta definició a l’auditori municipal amb la participació d’una trentena de músics i uns quaranta cantaries. El realitzador Jordi Morgades ha editat diverses versions, de manera que cada dia de la novena es pot veure uns goigs diferents.
Els Goigs a Sant Fèlix que s’han interpretat fins ara, de manera més o menys ininterrompuda, són el resultat de l’adaptació que va fer-ne l’any 1905 Francesc de Paula Bové, de la partitura original de Josep Badia que data del 1857.
El Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca va aconseguir, gràcies a la donació del seu recuperador, el doctor Blas Coscollar, i de l’autor de la transcripció, l’estudiós i músic alemany Bernat Rövenstrunk, una còpia de la partitura original que Josep Badia i Planas va escriure el 1857. El músic i director vilafranquí Pere Lluís Biosca es l’autor de la revisió i edició de la partitura original per separat de cadascuna de les veus així com dels instruments de l’orquestra.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: