Dijous, 11 d'Agost de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La D.O Penedès preveu una verema de bona qualitat però més reduïda en quan a quilos

L’afectació del míldiu farà que hi hagi menys quilos de raïm en aquesta verema. Des de la D.O consideren però que no els faltarà raïm.

Aquest any la verema a la D.O Penedès s’ha avançat uns dies al calendari habitual, i ja des de primers d’agost s’estan collint les varietats primerenques. El seu Director General, Francesc Olivella, comenta que enguany la campanya està marcada se’ns dubte per el míldiu i també per els efectes que la pandèmia ha tingut en totes les activitats. Malgrat tot Olivella parla que les previsions apunten a una collita de bona qualitat, tot i que s’acabarà collint menys que altres anys.
Olivella apunta que el descens del volum de quilos podria ser del 35% en el comput global de la D.O. Penedès. Explica que cal tenir present que en els cultius ecològics, que representen un 40% de la superfície de la D.O, les pèrdues a causa del míldiu poden ser per sobre del 50%; però que en els cultius tradicionals les pèrdues son inferiors i es mourien en un 20% com a màxim. Reconeix també per exemple que l’Alt Penedès està molt afectat per el míldiu que el Garraf o el Baix Penedès, i que evidentment hi ha també explotacions que han patit més i varietats que s’han vist més afectades per el fong. Així, parla del xarel·lo com a una de les varietats que ha suportat millor la situació, mentre que per contra el merlot ha estat dels més afectats amb vinyes on pràcticament no es collirà res. Remarca que aquest any s’han donat les condicions perfectes per l’expansió del míldiu arreu.
De cara a la verema d’aquest 2020, des de la D.O no preveuen que els falti raïm. En aquest sentit però Olivella recordava que a primers d’any es va apostar per fer verema en verd en algunes vinyes i es va donar ajuts a la destil·lació a alguns cellers. Després va venir el míldiu, que ha comportat que moltes vinyes hagin perdut bona part de la producció. Considera que s’obre un període amb moltes incerteses.
Sobre l’afectació que ha tingut la pandèmia en les vendes de vi amb D.O Penedès, Olivella explica que són vins que majoritàriament es destinen a la restauració, prop d’un seixanta per cent de les vendes. Entre abril i maig, en els moment més durs de tancament d’aquest sector, la baixada de vendes va ser precisament d’un 60% i caldrà anar veient com evoluciona el mercat. En xifres, respecte l’any passat s’han venut 3’5 milions d’ampolles menys en aquestes alçades d’any.
La verema està ara arrencant i caldrà esperar a veure quan acabi quina baixada hi ha en la producció de raïm, i quina evolució fan els mercats en els propers mesos per valorar l’impacte econòmic d’aquest 2020.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: