Dijous, 30 de novembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Freixenet anuncia que pagarà el raïm al mateix preu de l’any passat

Altres compradors van a la baixa, una situació que els pagesos qualifiquen de vergonyosa.

Aquest dijous s’ha sabut que el principal comprador de raïm per elaborar cava, Freixenet, pagarà el mateix preu per quilo de raïm que l’any passat, a 30 cèntims. Un preu molt per sota del que els pagesos consideren mínim per mantenir el cost del producte, que situen en els 40 cèntims. Un preu que l’any passat va aixecar polseguera, amb les manifestacions i tractorades més grans que es recorden a la comarca.
Josep Marrugat, d’Unió de Pagesos recorda que Freixenet acostuma a marcar la línia de preus, però que fins i tot altres compradors han tendit a la baixa.
I un preu que es fa difícil d’entendre, per allò de l’oferta i la demanda, perquè enguany la verema és molt més curta en quilos de raïm per l’afectació del míldiu. Aquest any però el coronavirus ha afectat als mercats, amb baixada de vendes, i encara hi ha molt d’estoc als cellers amb vi qualificat per DO Cava o Penedès. A més Marrugat apunta que a altres indrets d’Espanya es continua produint molt vi de taula.
El problema dels excedents necessita de canvis estructurals en profunditat. Marrugat aposta per una augment de preu del producte final i fer-lo arribar a tota la cadena alimentària.
Davant els efectes del Covid-19 ja es van implantar mesures pal·liatives com la verema en verd, i la destil·lació de crisi. A més des de la Generalitat s’han anunciat ajudes extraordinàries als viticultors professionals que certifiquin una afectació superior al 55% pel míldiu. Unes circumstancies que fan que la crisi de preu i excedents quedi mitigada. De no haver estat pel míldiu la situació encara seria molt més dramàtica.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: