Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els cellers del Penedès recuperen part de les vendes després de la sotragada del confinament

Hem estat parlant amb representants d’un celler mitjà i d’un celler petit de la comarca per conèixer com està la situació en aquest moment.

El més de març del 2020 serà recordat per molta gent i moltes empreses com el punt negre d’una situació desastrosa que encara ara ens està afectant. Molts sectors econòmics n’estan patint les conseqüències i un d’aquests, vital al Penedès, és el vitivinícola.
Albet i Noya treballa en el mercat nacional en restauració però també des de fa uns anys amb 4 cadenes de supermercats. Aquest ha estat el suport que els ha permès no partir tant les conseqüències fatídiques del tancament de restaurants els mesos de març i abril, i les restriccions posteriors.
Respecte a l’exportació a Albet i Noya sí que van notar de forma més contundent una baixada dels mercats d’un 30%. Ara assenyalen que s’estan recuperant vendes i que si tot continua igual podrien tancar l’any amb un descens global per sota del 10%.
En canvi els cellers més petits, com Trias Batlle de Vilafranca, més vinculats a la restauració han viscut amb major duresa la situació. Una sortida al producte han estat les botigues especialitzades.
Assenyalen que de moment han pogut para el cop però pateixen per el que podria passar el proper hivern, sobretot amb el cava, on han notat major baixada de vendes.
Altres fonts d’ingressos com poden ser l’enoturisme o les vendes per internet han tingut una evolució desigual. L’enoturisme es nodreix de visitants nacionals, mentre que les vendes online han anat creixent.
Però els petits cellers no tenen la infraestructura suficient per treure rendiment de les vendes online.
El problema generat per la Covid-19 no ha fet més que agreujar una situació ja complicada en el sector que fa anys que s’arrossega i que ara a més pateix per una greu plaga de míldiu. De fet, però, Josep Maria Albet creu que el problema del míldiu no fa més que tapar per un any els problemes d’excedents que continuaran si no es prenen mesures estructurals en el futur més immediat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: