Dilluns, 25 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El DARP destinarà més de 13 milions d’€ en ajuts directes a les vinyes afectades per míldiu

A Catalunya hi ha 11.000 hectàrees que estan afectades en més d’un 50% per cent per aquest fong, i en alguns casos amb afectacions per sobre del 70% i arribant al 100%.

La consellera d’Agricultura Teresa Jordà ha estat aquest dilluns al migdia a Vilafranca, per tal de reunir-ser amb diferents representants dels sector pagès del Penedès per tal de presentar aquests ajuts directes que es donaran als viticultors que s’han vist afectats per el míldiu aquesta campanya.

La consellera ha explicat que a Catalunya hi ha 11.000 hectàrees que estan afectades en més d’un 50% per cent per aquest fong, i en alguns casos amb afectacions per sobre del 70% i arribant al 100%. Les més afectades han estat les que es dediquen al cultiu ecològic, que no han pogut lluitar contra aquest fong que aquest any ha atacat la vinya d’una manera tant virulenta que ha superat tots els registres que es tenien fins ara.

Jordà ha explicat que el departament destinarà 13 milions d’euros a aquests ajuts dels quals es podran beneficiar els viticultors que hagin patit pèrdues per sobre del 55% de la collita respecte l’any passat.

Un cop acabi la verema es podran començar a fer les valoracions i les previsions són que els pagesos que s’hi acollin puguin cobrar els ajuts de cara a primers de 2021. Des del Departament recorden també que són ajuts que tenen un topall de 20.000 per explotació, i que cal que els beneficiaris constin al Registre Vitivinícola.

La consellera ha assegurat que el Departament d’Agricultura ha volgut des d’un primer moment trobar solucions a aquesta dramàtica situació que enguany afectarà els ingressos de molts productors de raïm.

Amb aquest objectiu, a banda dels ajuts, la consellera s’ha compromès a Vilafranca a intercedir per garantir que les entitats asseguradores (Agroseguro i l’Entidad Estatal de Seguros Agrarios ENESA) incloguin, ja en les pròximes pòlisses, el dany per míldiu com a assegurable a la línia d’explotacions de raïm de vinificació, com ja es fa al sud de l’Estat espanyol.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: