Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Ball d’en Serrallonga ha actuat dins de Santa Maria en l’Ofici de Sant Fèlix

Aquest 2020 és l’any del 40è aniversari de la seva recuperació.

L’Ofici Solemne de Sant Fèlix s’ha celebrat aquest matí a les 10 amb puntualitat, sense la concentració dels balls fora de l’església, amb un aforament limitat i la transmissió en directe per Ràdio Vilafranca i Penedès TV perquè tothom que ho volgués el pogués seguir. Enguany, no només per el Covid sinó també per fet de caure en diumenge, hi havia menys mossens concelebrants. Això sí, hi havia el bisbe auxiliar de Barcelona, Sergi Gordo, i els de la parròquia de Vilafranca, entre d’altres. A més del rector de Sant Sadurní, el vilafranquí Carles Catassús, que ha estat l’encarregat de presidir la cerimònia. El rector de Santa Maria, Xavier Aymerich, li ha donat la benvinguda tot i fent notar també que excepcionalment davant de l’altar hi havia exposades les relíquies de Sant Fèlix. Un fet que no es produïa des del 1999, quan es van commemorar els 300 anys de concessió de les relíquies.
Mossèn Carles ha repassat la història de Sant Fèlix vinculada amb Vilafranca des de que en van arribar les relíquies fins a l’actualitat. També en el seu sermó ha fet menció de l’actualitat de la pandèmia i també de la festa major irrepetible.
Quan ja es portaven 40 minuts de cerimònia ha estat el moment de l’ofrena dels balls al sant. Han sonat les gralles i dos representants de cada ball, element del seguici festiu i colles han entrat amb espelmes a la ma i la indumentària que els caracteritza per fer l’ofrena. Hi havia també representants del ball de la Moixiganga i del ball dels Malcasats. I a més de les tres colles locals també han vingut per fer l’ofrena representants de la Jove de Tarragona i de les colles Joves i Vella de Valls. Cada any s’escull un ball per actuar dins de l’església. Enguany ha estat el Ball d’en Serrallonga que celebra els 40 anys de la seva recuperació a la Festa Major de Vilafranca, després del franquisme.
La Joana ha explicat que no han pogut ballar aquesta festa major i que per això els ha fet molta il·lusió poder fer-ho a l’Ofici.
Per la seva part Xavier Aymerich ha assenyalat que li van demanar ballar a l’ofrena el 28 d’agost de l’any passat. Que en 40 anys només ho havien fet el 1997 i que malgrat la situació d’enguany hauran tingut l’honor de ser l’únic ball que haurà actuat en un acte oficial de la festa.
Després de l’ofrena s’ha procedit a l’eucaristia acompanyada a l’orgue per Berenguer Montserrat. Finalment mossèn Carles Catassús s’ha acomiadat amb un agraïment i un toc irònic assenyalant que aquest dia de Sant Fèlix si algú va a dinar tard és perquè vol.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: