Dissabte, 28 de Gener de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

‘Bacus. les màscares del déu’, del 21 d’agost al 25 d’octubre al Vinseum

L’exposició ‘Bacus. Les màscares del déu’ descobrirà les múltiples cares del déu a partir de peces arqueològiques de tretze museus catalans.

Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, porta a Vilafranca l’exposició ‘Bacus, les màscares del déu’ que es podrà visitar a la capella des d’aquest divendres i fins al 25 d’octubre. L’exposició és una producció del Museu de Badalona i es tracta d’una mostra única per conèixer més sobre un dels déus més complexos del panteó greco-romà a partir d’una seixantena de peces arqueològiques de tretze museus catalans.

Bacus és el deu del vi, del teatre i de la fecunditat. Equivalent al grec Dionís, recull també tradicions molt antigues i aglutina altres divinitats, com l’itàlic Liber Pater. Capaç d’encomanar el furor, la passió i el frenesí,
representa els aspectes més irracionals de l’ésser humà per contraposició al sentit de l’ordre i de la mesura encarnat per Apol·lo.

La comissària de l’exposició, Esther Gurri, destaca que han volgut mostrar les múltiples cares del déu en el sentit més quotidià.

Al voltant de ‘Bacus. Les màscares del déu’ s’han organitzat un seguit d’activitats paral·leles per aprofundir més en el contingut de l’exposició. El responsable d’activitats del Vinseum, Jordi Ribas, també feia una crida a les escoles, malgrat que l’inici del curs es presenta incert.

Des de l’Ajuntament de Vilafranca, la regidora M. Dolors Rius expressava la seva satisfacció per poder acollir una exposició com aquesta i refermava el compromís municipal amb el Vinseum i els seus projectes.

L’exposició ‘Bacus. Les màscares del déu’ descobreix els orígens del déu, les seves gestes, la composició del seu seguici, el seu paper en l’origen del teatre, els elements que el simbolitzen i el seu marcat caràcter de divinitat domèstica.

La mostra inclou una seixantena d’objectes procedents de museus catalans, que testimonien l’arrelament d’aquesta divinitat en la societat de l’època romana i que permeten descobrir totes les màscares d’aquest déu polièdric i complex.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: