Dijous, 8 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Generalitat es compromet a establir mesures per als viticultors afectats pel míldiu

Els últims càlculs preveuen que la collita d’enguany de raïm ecològic es veurà reduïda en un 50% i la collita de raïm d’agricultura convencional, entre un 15 i un 20%.

A petició del president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, dijous va tenir lloc una reunió telemàtica amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per explicar-li de primera mà el problema que el míldiu està generant a les vinyes del Penedès. A la reunió hi va assistir també Joan Huguet, president de la DO Penedès; Joan Pons, president de la Cooperativa de la Granada; Carles Morgades, vicepresident del Consell Comarcal i viticultor; Pere Pons, diputat de la Diputació de Barcelona, i Pere Regull, delegat del Govern de la Generalitat al Penedès i alcalde de Vilafranca.
Al programa de Ràdio Vilafranca i Penedès TV ‘Diàlegs amb l’alcalde’, Regull va valorar la reunió tot destacant que la situació és molt greu.

Segons una nota de premsa del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, les propostes que els assistents van traslladar al president de la Generalitat han de servir per a tots els viticultors del Penedès, independentment de si fan raïm ecològic o de si practiquen l’agricultura convencional, i són: ajuts directes vinculats a la declaració de collita, crèdits tous a retornar en 4-5 anys, suplementar els ajuts per a la collita en verd i reducció dels mòduls al fer la declaració de la renda 2020.

Torra va afirmar en el transcurs de la reunió que, als ajuts del Departament d’Agricultura, caldrà afegir ajuts de la Conselleria d’Hisenda. El president de la Generalitat s’ha compromès a estudiar totes les propostes i a donar resposta aquesta mateixa setmana.

Els últims càlculs preveuen que la collita d’enguany de raïm ecològic es veurà reduïda en un 50% i la collita de raïm d’agricultura convencional, entre un 15 i un 20%. Això generarà moltes tensions socials a la comarca que s’afegeixen als problemes estructurals del sector i que, igual com s’ha fet amb la crisi de la covid19, necessiten algun tipus de resposta per part de l’Administració de la Generalitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: