Dimarts, 19 de Gener de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Penedès vitícola viu la pitjor campanya de la història pel míldiu

El míldiu afecta de forma més greu a l’agricultura ecològica.

La vinya afronta la campanya més difícil des que hi ha registres de presència del míldiu a les vinyes. Al programa l’Entrevista de Penedès TV en parla aquesta setmana el tècnic del Servei de Sanitat Vegetal i responsable de l’estació d’avisos de Vilafranca Joan Reyes. El fong afecta a totes les vinyes, però especialment a les que es cultiven de forma ecològica, perquè per lluitar-hi només utilitzen el coure. Si plou molt i sovint el coure perd efectivitat.
Tots els tècnics que treballen sobre el terreny havien considerat fins ara que la pitjor campanya de míldiu de la història havia estat la de l’any 2018, però la d’enguany la supera amb escreix.
El míldiu és una llavor que hiverna al terra i les condicions meteorològiques que hem tingut d’octubre a març, amb temperatures suaus i moltes pluges, han fet que el fong arribés molt madur al principi de la primavera. Després han vingut mesos amb molta pluja, sobretot l’abril, però també el maig i fins i tot el junt.
Es tracta d’un any complicat tant per l’agricultura convencional com sobretot per l’ecològica, i amb una incidència arreu de Catalunya, però de forma desigual. Fins i tot dins d’una mateixa denominació d’origen. Per exemple al Penedès ha afectat especialment algunes parcel·les molt afectades a La Granada, al Pla, Subirats, la conca del Bitlles o Sant Sadurní, mentre que hi ha menys afectació al Baix Penedès.
El Departament d’Agricultura ha estat alertant a través de les Estacions d’Avisos Fitosanitaris sobre el risc del míldiu de la vinya i informant els viticultors sobre les actuacions a realitzar per controlar la malaltia. S’han recomanat més de 10 tractaments, el ha suposat un increment de despeses per a una pagesos que en algun cas, malgrat tot, perdran gran part de la collita, o que si cullen no saben encara a quin preu els pagaran el raïm perquè hi ha excedents d’estocs d’altres anys als cellers i la Covid 19 no ha fet més que afectar encara més al sector amb una baixada del consum de vi.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: