Dissabte, 16 de Gener de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les obres de Vinseum continuen mentre es desenvolupa una nova intervenció arqueològica

Fa unes setmanes, arran d’un canvi del projecte arquitectònic que ha ampliat els límits previstos inicialment per l’obra, es va obrir una zona on es van fer noves troballes arqueològiques.

Les obres d’ampliació del nou Vinseum es van aturar entre el 29 de març i el 13 d’abril per la pandèmia de coronavirus. A partir del 14 d’abril es van poder reprendre i continuen a bon ritme, tot complint amb els calendaris estrictes que marca la subvenció europea dels fons FEDER.

Fa unes setmanes, arran d’un canvi del projecte arquitectònic que ha ampliat els límits previstos inicialment per l’obra, es va obrir una zona on es van fer noves troballes arqueològiques. Es tracta d’un parell d’estructures de dipòsits o fresqueres de grans dimensions que podrien estar relacionades amb l’ordre dels Trinitaris que regentava la capella de Sant Pelegrí. També s’ha localitzat un cos que previsiblement tindria relació amb la necròpolis medieval documentada en l’anterior intervenció arqueològica.

El director del Vinseum, Xavier Fornos, explica que les obres avancen en paral·lel a la intervenció arqueològica.

En aquests moments, l’equip encapçalat pel director de l’excavació de Cal Pa i Figues Jordi Amorós treballa en l’adequació del celler del segle XIX que es va localitzar l’any passat i que s’incorporarà al discurs expositiu del nou museu.

Més endavant, l’equip excavarà a la part més propera a la capella de Sant Pelegrí, on es preveuen més inhumacions de cossos enterrats entre els segles XIII i XV.

L’enderrocament de l’edifici de Cal Pa i Figues per a fer-hi l’ampliació del nou Vinseum està aportant informació nova sobre la història de Vilafranca. A banda de la necròpolis, amb més de cent cossos inhumats, que els arqueòlegs relacionen amb l’epidèmia de pesta negra de la segona meitat del segle XIV, Amorós destaca que a la zona hi han trobat set pous datats del segle XIII i fins al segle XX. De manera que l’espai ha anat tenint diversos usos al llarg dels anys.

La intervenció arqueològica seguirà convivint aquests propers dies amb les obres del nou museu. La nova edificació, que donarà una imatge renovada del museu i de la plaça Jaume I, obrirà un nou accés principal amb la creació d’un carreró entre la capella i l’obra nova que reproduirà els antics corralons de la Vilafranca medieval i que donarà accés al vestíbul.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: