Diumenge, 20 de Setembre de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Penedès és el territori amb un index de transmissió intergeneracional del català més elevat

La Direcció General de Política Lingüística ha presentat el resultat de la darrera edició de l’enquesta d’usos lingüístics del 2018 referida concretament a l’àmbit del Penedès.

En una roda de premsa telemàtica, la sub-directora general de Política Lingüística, Marta Xirinachs; i la sociòloga de la Direcció General de Política Lingüística, Anna Torrijos, van exposar la situació pel que fa al Penedès tot apuntant és un territori que es troba en la majoria d’indicadors per sobre de la mitjana catalana.
Marta Xirinachs en destacava dos factors, el dels coneixements lingüístics i el de la transmissió lingüística intergeneracional que es troben per sobre de la mitjana.
Al Penedès la mostra es va fer amb 636 persones, a través d’internet, trucades telefòniques o visites presencials, i va ser resposta per el 99% de la població preguntada. L’àmbit del Penedès correspon recordem a l’Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i part de l’Anoia, i més de 97% dels majors de 15 anys entén el català, més del 85% el sap parlar, un 90% el sap llegir i prop del 70% el sap escriure. La sociòloga Anna Torrijos apuntava que és un territori on, com passa en general a Catalunya, hi ha més gent que té el castellà com a llengua inicial; però també s’ha detectat que del 2013 al 2018 ha augmentat el nombre de persones que tenen el català com a llengua inicial.
Serien 136.900 persones que tenen el català com a llengua inicial, 214.800 el castellà i 30’100 altres llengües.
On el Penedès destaca també és en la transmissió intergeneracional del català, és a dir en la diferència entre les persones que parlaven català amb els seus progenitors i les que parlen català amb els seus fills. En el nostre cas aquesta diferència és positiva en 9’6 punts, una de les més elevades de Catalunya.
Tot i aquests aspectes positius, hi ha situacions en les que cal incidir-hi més, com serien els usos lingüístics a nivell general en situacions com són les dels comerços o les grans superfícies, les entitats financeres i al metge o metgessa on l’ús del català i el castellà estan molt equilibrats o fins i tot amb dèficit d’ús del català.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: